Zelené pivo na Zelený čtvrtek už putovalo do sudů

Brno, 12. dubna 2011 – Do sudů se v pondělí ve starobrněnském pivovaru stáčelo populární Zelené pivo, které už několik let neodmyslitelně patří k oslavám příchodu velikonočních svátků. Už tento týden se začne rozvážet do restaurací po celé České republice. Stejně jako v minulosti se pípy se Zeleným pivem roztočí na jediný den v roce – Zelený čtvrtek. Ten letos připadá na 21. dubna.

Pivko4

Zelené pivo bude i letos provázet příchod Velikonoc. „Díky své chuti a barvě je Zelené opravdu unikátním pivem. "Jsme rádi, že všem tak chutná. Také proto jsme Zeleného letos vyrobili opět více než vloni: rekordních 5300 hektolitrů, které se rovným dílem rozdělí mezi Moravu a Čechy,“ konstatuje manažer a vrchní sládek pivovaru Starobrno Tomáš Pluháček. Zelené pivo se ve starobrněnském pivovaru vařilo koncem února.

Fenomén Zelené pivo se zrodil v Brně. Poprvé je v roce 2006 navařil tehdejší vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht. Už tři roky poté Zelené překročilo hranice moravského regionu a začalo se čepovat i v Čechách.

Volba barvy speciálního třináctistupňového piva vychází z typického jarního symbolu -zelené, která představuje probouzení přírody po zimě. Jak dokumentují historické prameny, zelené pivo při oslavách příchodu jara vařili i naši předkové v dávných časech. Součástí svátku bývalo pití rituálního lektvaru, zpravidla piva, ve kterém byly louhovány mladé zelené dubové listy. Požití takového nápoje prý probouzelo vnitřní životodárnou energii a odhánělo nemoci.

Tajemství bylinného extraktu, jemuž Zelené pivo vedle chuti vděčí za svou charakteristickou barvu, zůstane navždy tajemstvím starobrněnských sládků.

Letos se bude Zelené pivo prodávat v 5000 restauračních zařízeních po celé České republice. Do restaurací putuje v padesáti i menších třicetilitrových sudech také proto, aby je mohly nabízet i menší hospůdky. Majitelé či provozovatelé svá restaurační zařízení označí nálepkou, na stoly postaví stojánky, budou mít k dispozici i plakáty a plakety na pípy. Štamgasti tak snadno poznají, kde se Zelené točí. Seznam všech restaurací, kde se bude Zelené pivo čepovat, najdou všichni zájemci také na webových stránkách www.zelenepivo.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...