Brno v anketě sbírá podněty pro novou cyklostrategii

Brno, 5. března 2024 - Nová městská anketa je tu a zdvihá pro Brno palčivé téma – cykloinfrastrukturu. Jaká místa lidé vnímají jako nejméně bezpečná a kde se jim naopak jezdí dobře? Používají kolo či podobný prostředek k jízdě do práce nebo spíš k rekreaci? A mění svoje návyky podle počasí nebo roční doby? Všechny tyto informace pomohou Brnu při tvorbě nové městské cyklostrategie. Anketa je do 5. května přístupná na webu ankety.damenavas.cz

kolo businessman

Cykloanketa je otevřená všem zájemcům a zájemkyním (není třeba mít trvalé bydliště v Brně nebo účet na Brno iD. Zároveň se v ní mohou vyjádřit i ti, kdo na kole (či obdobných prostředcích, jako jsou koloběžky, monowheely apod.) nejezdí. Nová cyklostrategie totiž může svými opatřeními přispět i ke snížení jejich obav či bariér.

„Uvědomujeme si, že podmínky pro jízdu na kole nejsou v Brně ideální. Každý rok se sice daří zavést nějaká nová cykloopatření, ale rádi bychom směřovali do stavu, kdy bude cyklistická doprava bezpečná a dostupná všem. Ať už proto, že jde o způsob dopravy přívětivý k životnímu prostředí, nebo proto, že pomáhá odlehčit komunikacím přetíženým individuální automobilovou dopravou, či proto, že si jízdou na kole zlepšujeme svou vlastní fyzičku a zdravotní stav. Začínáme proto s přípravou nové Cyklostrategie města Brna, která detailně stanoví, jak tady vytvořit bezpečnější a příjemnější prostředí pro pohyb na kole,“ uvedl radní města Brna pro dopravu Petr Kratochvíl.

Cykloanketa je přístupná od 4. března do 5. května 2024. Vyplnění zabere nejméně 15 minut, v závislosti na pečlivosti a šíři odpovědí. Součástí jsou i pocitové mapy, kde se dají přesně zaznačit místa, která dotazovaný/dotazovaná považuje z hlediska cyklodopravy za problematická, nebo naopak za bezpečná. Z tohoto důvodu je lepší anketu vyplňovat na počítači, kde bude práce s mapami pohodlnější a přehlednější.

„Jde o první anketu na speciální nově zřízené platformě. Tento nástroj lidem jednoduše dovolí sdílet s námi svoje názory a zkušenosti. Cenná data můžeme využít jako podklad pro tvorbu různých dokumentů či zpětnou vazbu a vyhodnocení projektů a jejich dopadu. Zároveň jde pro nás o rychlý exkurz do veřejného mínění, byť samozřejmě nelze anketu zaměňovat s reprezentativním sociologickým průzkumem,“ podotkl radní města Brna pro participaci Petr Bořecký. Výsledky ankety budou prezentovány v létě.

Zdroj: TIS MMB, foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Červenec 2019  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..