Projekt Daruj Kelímek vybral téměř 3 miliony na charitu

Brno, 21. prosince 2023 – Adventní a vánoční čas byl i letos v Brně ve znamení dobra a štědrosti. Stejně jako minulý rok měli návštěvníci adventních trhů díky projektu Daruj Kelímek možnost přispívat na osmnáct charitativních záměrů podle svého výběru. Že solidarita Brňanům nechybí dokazuje fakt, že se od 17. listopadu podařilo vybrat 2,8 milionu korun a do konce sbírky stále zbývá pár dní.

czk penize dvoustovky

Že letos adventní trhy v Brně opravdu stály za to, potvrzuje i to, že se staly Evropským hlavním městem Vánoc. K ocenění, které už od roku 2017 uděluje Evropský parlament přispěla skvělá atmosféra, kvalitní občerstvení, důraz na lokálnost a solidarita. A právě poslední zmíněné potvrzuje i 2,8 milionu korun, což je částka, kterou se podařilo vybrat charitativnímu projektu Daruj Kelímek.

„Sbírku jsme zakládali s tím, že jsme věřili, že dokáže pomoci dobročinným organizacím i díky propojení vánočního času se štědrostí. Na začátku by nás ale nikdy nenapadlo, že dosáhne takových rozměrů. Na závěr chceme ukázat, že se zázraky dějí a pokusit se o rekordní výsledek,“ říká výkonný ředitel sbírky Daruj Kelímek Ondřej Šibřina.

Každý, kdo v sobotu přijde, přispěje už svou přítomností
V sobotu 23. prosince se na slavnostním vyhlášení charitativní sbírky Daruj Kelímek pokusí organizátoři o rekord. Od 18 hodin bude na Zelném trhu přichystaný i bohatý doprovodný program, který okoření předávání šeků organizacím. Nebudou chybět pěvecká vystoupení, a hlavně společná koleda, se kterou bude spojený pokus o rekordní rozsvícení vánočních světýlek pro dobrou věc.

„Do velkého finále se zapojí i prodejci z vánočních trhů, kteří přispějí 50 korun za každé světýlko, které návštěvníci slavnostního vyhlášení při zpěvu společné koledy rozsvítí. Vybrané peníze se pak rozdělí rovnoměrně mezi všechny organizace, které se letošní sbírky účastní. Proto bychom rádi pozvali všechny, kteří si chtějí užít příjemný sobotní večer a udělat jenom svou přítomností radost těm, kteří v životě nemají takové štěstí,“ vysvětluje koordinátorka sbírky Daruj Kelímek Natálie Miklánková.

Na charitu letos přispějí i prodejci z vánočních trhů
Už nyní je vybraných 2,8 milionu korun. Posledních pár dní navíc organizátoři očekávají velký zájem. „Věříme, že těsně před Vánoci mají lidé největší radost z pomoci, a proto se těšíme, že letošní sbírka bude opravdu úspěšná. Velký zájem všech lidí i zapojení samotných prodejců nás zároveň motivuje k tomu posouvat projekt ještě dál a už teď přemýšlíme, co v následujících letech vylepšit,“ popisuje radní sbírky Daruj Kelímek Ondřej Reich.

Letos už přibyla například možnost přispět svým kelímek na všechny organizace v případě, že lidé neví, jakou organizaci si vybrat. „Kromě toho mají všichni i možnost darovat svůj virtuální kelímek z pohodlí domova pomocí transparentního účtu,“ popisuje radní sbírky Adam Vodička další možnost pomoci, která funguje na jednoduchém principu QR kódu.

Charitativní sbírka Daruj Kelímek funguje na jednoduchém principu, který z ní dělá jedinečný projekt. Lidé v rámci návštěvy vánočních trhů v Brně můžou po dopití svého horkého nápoje vrátit zálohovaný kelímek na jednom ze tří stánků Daruj Kelímek a přispět tak padesát korun na jeden z osmnácti dobročinných záměrů podle svého výběru. Více o tom, jak projekt funguje najdete na Facebooku, Instagramu a webu.

Zdroj: darujkelimek.cz, foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...