Koronavirus: Městskou dopravou v Brně lze cestovat pouze s ochranou obličeje

Brno, 17. března 2020 – Na základě krizového opatření primátorky města Brna bude cestování MHD možné pouze se zakrytými ústy a nosem. Opatření je platné od úterý 17. března. O den později přejde provoz autobusových a trolejbusových linek na prázdninový režim. Tramvajová doprava, jakožto páteřní síť MHD v Brně, zůstane prozatím zachována v současném režimu. Dopravní podnik zavádí také další dezinfekci vozů na konečných zastávkách.

koronavirus dpmb oblicej respirator

„V zájmu ochrany obyvatel města Brna přistupujeme k opatření ve vozech městské hromadné dopravy. Od úterý 17. března bude cestování ve všech vozech možné pouze se zakrytými ústy a nosem. Lidé mohou použít roušky, šátky nebo doma vyrobené alternativy, které plní tuto funkci. Chovejme se k sobě prosím ohleduplně a zodpovědně,“ vyzvala primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Další opatření, platné od středy 18. března, se týká změny aktuálního provozu linek MHD. „Z personálních důvodů jsme nuceni přistoupit k přechodu na prázdninové jízdní řády u městských autobusů a trolejbusů, tramvajová doprava zůstane zachována v současné podobě. Potýkáme se zejména s tím, že naši řidiči přechází na OČR kvůli péči o své děti, postrádáme i brigádníky, kterými běžně doplňujeme služby. Toto opatření nám přinese úsporu 70 služeb denně,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek s tím, že aktuální obsazenost spojů se pohybuje okolo padesáti procent.

V návaznosti na opatření krajského koordinátora KORDIS bude od pondělí 23. března upraven provoz regionálních autobusových linek zajišťovaných DPMB, taktéž na prázdninový režim. S platností od 18. března je také přerušena služba Seniorbus.

Dopravní podnik kvůli ochraně cestujících zavádí také dezinfekci vozů na konečných stanicích. „Vyčlenili jsme dvacet zaměstnanců, kteří budou pracovat v sedmi stálých a jednom mobilním týmu. Jejich úkolem bude na sedmi konečných tramvajových stanicích dezinfikovat madla a rukojeti ve vozech. Mobilní četa pak bude vykrývat další konečné stanice. Naším cílem je, aby byly všechny tramvaje a co nejvíce autobusů a trolejbusů, kromě večerní dezinfekce očištěny v průběhu dne ještě minimálně jednou,“ vysvětlil Havránek.

Provoz kontaktního centra EOC, které slouží k informačním a poradenským službám ohledně elektronického jízdného a tarifního kontaktního centra, které slouží k řešení pohledávek, je nyní v režimu bez přístupu veřejnosti. Zákazníci se na pracovníky center mohou obracet od 7 do 17 hodin prostřednictvím emailu: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , tel. linek 543 174 317 (EOC), 543 174 510 (tarifní centrum) nebo facebookových stránek: EOC brnoid.cz. Provoz předprodejních míst zůstává zachován.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...