VIDA! uvítá největší souboj robotů z Lega, které postavily děti

Brno, 3. února 2019 – Žáci základních a středních škol poměří v pátek 8. února 2019 své stavební a programovací schopnosti – v brněnském zábavním vědeckém parku VIDA! proběhne šestý ročník Robotiády. Do soutěže se přihlásilo rekordních 650 soutěžících z České republiky, Maďarska, Slovenska, Polska, Ukrajiny a Ruska.

robot lego robotiada vida

Finále se mohou účastnit až čtyřčlenné týmy se svými roboty. Většina z nich vychází ze stavebnice Lego Mindstorms. Všechny týmy se na soutěž připravují už od září minulého roku. Soutěžit se bude v několika disciplínách. Hlavními disciplínami jsou Čára, ve které musí roboti v co nejkratším čase projet trasu vyznačenou černou čárou, a Dálkový medvěd, ve kterém musí robot řízený dálkovým ovládáním co nejrychleji zachránit medvěda z bludiště.

„Kreativitě se přitom meze nekladou – v každé z disciplín není nutné používat jen dílky lega. Robota je možné vyrobit v podstatě z jakéhokoliv materiálu, který na něm bude držet a nebude mu bránit v pohybu,” doplňuje Ivo Hopp z pořádajícího JCMM. Letos do Robotiády nově přibyl závod v paralelním sprintu a volná disciplína pro nejmenší robotiky raného školního věku. Poslední soutěží letošního finále je freestyle, ve které týmy představí speciální schopnosti svých robotů.

„Letos očekáváme obzvláště dramatické finále. Myslím, že týmy bude motivovat hlavní cena v soutěži, kterou je hodnotná robotická stavebnice a startovné na robotické soutěži ve Vídni. Pro tým, který zvítězí v Brně, to bude určitě zážitek, soutěž ve Vídni patří ke světové špičce,” těší se Jiří Vácha z DDM Helceletova Brno.

Zájemci z řad veřejnosti, kteří by si rádi na vlastní kůži vyzkoušeli disciplíny Robotiády, budou mít možnost v pátek 8. 2. 2019 během Já Robot! Afterdarku či v sobotu 9. 2. 2019 od 10 do 18 hodin v rámci akce VIDA! Roboti. Tuto akci pořádá JCMM společně se zábavním vědeckým parkem VIDA! Budou zde připraveny i ukázky různých robotů a výrobní dílna, kde si mohou účastníci vyrobit vlastního robota ze zubního kartáčku a vibračního motorku do mobilu. Více o akci na vida.cz/roboti.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...