Netradiční maraton podpoří nemocné s roztroušenou sklerózou

Brno, 26. února 2018 – Desítky lidí z Brna a okolí si za čtyři dny nazují tenisky, oblečou sportovní oděv a vyrazí do Lázeňského a relaxačního centra Rašínova a Dětského centra TJ Sokol Brno 1. Startuje tady totiž Maraton s roztroušenou sklerózou (MaRS). Sportuchtiví účastníci akce se připojí k dalším stovkám lidí po celé republice, kteří se rozhodli podpořit nemocné a účastní se 24hodinového cvičebního programu.

mars brno roztrousena skleroza

Sportovně dobročinný maraton MaRS odstartuje v pátek odpoledne na základně v Praze, kde se tradičně cvičí nepřetržitě celých 24 hodin. Průběžně se přidávají další města a pomocí telemostu se s Prahou propojují.

MaRS upozorňuje nejenom na samotnou nemoc, ale především na to, že pohyb pacientům prospívá. „Díky moderním biologickým lékům se pacienti často cítí dobře a kvůli jiným aktivitám cvičit nestíhají nebo zapomínají. U roztroušené sklerózy je však pravidelný pohyb naprosto klíčový pro jejich budoucí stav,“vysvětluje MUDr. Michal Dufek z MS Centra při Neurologické klinice FN u sv. Anny. „Společně se zdravým životním stylem a včasnou biologickou léčbou totiž zásadně oddaluje vzplanutí nemoci a mírní její příznaky. Akce jako MaRS jsou velmi záslužné, protože podporují aktivní pohyb a všeobecnou osvětu o nemoci,“dodává MUDr. Dufek. V Jihomoravském kraji lékaři evidují přes2000 lidí s roztroušenou sklerózou (RS).

Cvičebního maratonu se kromě nemocných účastní jejich rodiny, přátelé, kolegové, terapeuti, lékaři. „Zapojit se ale může každý, kdo chce podpořit dobrou věc. Letos budeme v Brně poprvé cvičit na dvou místech,“ říká za organizátory Vlasta Blatná ze spolku Roska Brno-město a doplňuje: „Vstupné je dobrovolné a výtěžek poputuje na sportovní aktivity a nákup speciálních rehabilitačních pomůcek pro nemocné, na které zdravotní pojišťovny nepřispívají.“

V Brně začnou lidé cvičit v Dětském centru TJ Sokol Brno 1 na ulici Kounicova v pátek 2. března od 18 do 24 hodin a pokračovat budou v sobotu 3. března na stejném místě od 10 do 18 hodin a v Lázeňském a relaxačním centru na ulici Rašínova od 10 do 17 hodin.

Cvičení v podobě kruhového tréninku, posilovny a plavání v bazénu povedou v Lázeňském a relaxačním centru Rašínova zkušení fyzioterapeuti. Letošní novinkou je miniturnaj ve hře Boccia. „V Dětském centru mají kolegové ze spolku Lokomoce připraveno cvičení pro děti, relaxační cvičení, společenský tanec a přednášky na téma pohyb a zdraví,“ dodává Vlasta Blatná s tím, že do maratonu se letos zapojí 33 měst z celé republiky i zahraničí.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...