Bitva u Slavkova již tuto sobotu!

Brno, 28. listopadu 2013 - I tento rok se uskuteční vzpomínkové akce na dobu, kdy jižní Moravou táhla Napoleonova vojska. Zlatým hřebem programu bude tradiční bitevní ukázka k 208. výročí bitvy u Slavkova, která začne v sobotu 30. listopadu od 14. hodin pod Santonem u obce Tvarožná. Zúčastní se jí na 900 vojáků v dobových uniformách armád Francie, Varšavského vévodství, Rakouska, Ruska a Saska, na 60 koní a 15 děl.

bitva u slavkova krystof turek

Průběh bitevní ukázky bude komentovat historik a autor literatury faktu, věnované mj. především období revolučních a napoleonských válek, Jiří Kovařík. Scénář ukázky je letos inspirován střetnutím na Starých Vinohradech, a to proto, že z francouzské strany jej zahajovala divize generála Vandamma, jehož neúspěšné vystoupení v další velké bitvě na našem území, bitvě u Chlumce ze srpna 1813, si připomeneme letos během 200. výročí.

Účastníci na Bitvů tří císařů a vzpomínkové oslavy přijedou kromě České republiky také ze Slovenska, Polska, Rakouska, Německa, Francie, Belgie, Itálie, Maďarska, Ruska a Rumunska.

Podrobný program vzpomínkových akcí:

Pátek 29. listopadu

  • Podolí - 17:30 ohně na Žuráni
  • Jiříkovice - 18:00 Jiříkovické ohně

Sobota 30. listopadu

Tvarožná, pod Santonem

  • 14:00-15:30 rekonstrukce bitvy tří císařů

Slavkov u Brna

  • 10:00-17:00 kostýmované prohlídky zámku s Napoleonem
  • 09:00-21:00 tradiční řemeslný a vánoční jarmark
  • 20:00-21:00 Iluminační večer - Světlo ze Slavkova

Neděle 1. prosince

Prace, Mohyla míru

  • 10:30-11:00 pietní akt

29. listopadu - 1.  prosince

  • Vojenská ležení: Stará pošta pozořická, Křenovice, Tvarožná
  • Vojáci ubytovaní v Pozořicích, Tvarožné, Zbýšově, Křenovicích, Kobylnicích a Slavkově

Změna programu vyhrazena, více na internetových stránkách austerlitz.org.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...