Zámek ve Slavkově ožije v sobotu Napoleonskými hrami

Brno, 10. srpna 2017 - Armády Francie, Polska, Rakouska a Ruska opět míří ke slavkovskému zámku. V sobotu 12. srpna se zde totiž uskuteční Napoleonské hry a veřejnost bude mít jedinečnou možnost vidět na dvě stovky vojáků v dobových kostýmech, bitevní ukázky či ohňostroj. 

bitva u slavkova krystof turek

Pořádáním této akce, pořadatelé navazují na tradici letních slavkovských her z období první republiky, kterými si obyvatelé připomínali události z roku 1805 a Napoleonův pobyt na zdejším zámku. Město Slavkov u Brna, Zámek Slavkov-Austerlitz, Projekt Napoleonská Morava a spolek Acaballado® z.s. společně rozvíjejí tradici, která patří k nejvýznamnějším nejen v regionu ale i v celé republice a pro kterou se vžil název „Napoleonské hry“.

„Program není sevřen konkrétním dramaturgickým příběhem. Jedná se o volnou akci, zaměřenou na provedení ukázek vojenského výcviku a přispění k příjemnému prožití dne jak ze strany účastníků, tak i návštěvníků města Slavkov. Každý ročník nově připomínáme některou z historických postav, spjatých s Napoleonskými válkami. Letošní ročník je věnovaný synovi císaře Napoleona, králi římskému Napoleonovi II. kterému se vžilo označení Orlík,“ uvedla mluvčí slavkovského zámku Veronika Slámová.

Dobové tábory z období napoleonských vyrostou, v zámeckém parku budou pak téměř celý den probíhat ukázky výcviku jednotlivých druhů zbraní, přehlídky uniforem a praporů. Vyvrcholením vojenské části Napoleonských dnů pak bude bitevní střet v zámeckém parku, připomínající letošní 205 výročí bitvy u Borodina.

Slavkovské Napoleonské dny jsou rovněž spjaty s prezentací a ochutnávkou vín, která v jejich průběhu rovněž proběhne a tradičním jarmarkem.

Večer zakončen ojedinělou večerní empírovou slavnostní připomínající život tehdejší aristokracie. Celý večer bude zakončen komorním ohňostrojem mistra ohně, pana Ivana Martínka. Vstupné je 80 Kč dospělý, děti do 130 cm mají vstup zdarma. Rodinné vstupné je 200 Kč. Samostatně je vstupné na večerní Empírovou slavnost kdy je cena 150 Kč na osobu a 300 rodinné. Na večer je vstup omezen na 300 návštěvníků.

Program:
10.00        Slavnostní nástup všech vojsk
11.00         Živý obraz - představení římského krále Napoleona II.
12.00        Hromadná sabrage (otevření láhve sektu šavlí) jezdci na koních
13:00        Živý obraz - dobový piknik empírové aristokracie
14.00         Živý obraz odjezd poselstva císařovny s obrazem Orlíka do Ruska
15:00        Ukázky výcviku
16:00         Bitevní ukázka .. “tam někde u Borodina 1812”
19:30         Empírová slavnost krále římského
21:45        Komorní ohňostroj Ugarte


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...