Vědci ukáží tažný paprsek, zvětšené křídlo motýla i hologramy

Brno, 5. listopadu 2013 - Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR otevře 7. a 8. listopadu své laboratoře veřejnosti. Dny otevřených dveří tady proběhnou v rámci festivalu Týden vědy a techniky, které pořádá Akademie věd ČR. Letos s podtitulem Fascinace světem.Exkurze začínají shodně po oba dny v 9 hodin, poslední vstup bude ve čtvrtek v 17.45, v pátek pak ve 14.30. Po skončení každé exkurze bude následovat vystoupení ÚDiF – Úžasného divadla fyziky.

laser

Zájemci v průběhu hodinu a půl dlouhé exkurze nahlédnou do šesti laboratoří, čekají na ně například lasery, tomografy, litograf, nahlédnou tak do tajů několika vědeckých oborů – mezi nimi elektronové mikroskopie, medicíny nebo biologie.

Například laboratoř kryogeniky, která spolupracuje také s vědci ve švýcarském CERNu, návštěvníkům ukáže základy oboru nízkých teplot, půjde doslova o fyzikální triky s kapalným dusíkem, vakuem, héliem a velmi nízkými teplotami. U magnetu o síle 9,4 tesly odborníci na biomedicínské signály zase vysvětlí, jak se podílí na vývoji metod pro diagnostiku a terapii schizofrenie nebo Parkinsonovy choroby. Vědci z oboru laserové techniky demonstrují pomocí optické pinzety tažný paprsek v mikrosvětě.

Tahákem bude elektronový mikroskop, vědci familiárně přezdívaný „Mamut“, ve kterém je stejný tlak jako na nízkých oběžných dráhách Země, tedy 10-8 pascalů. Další mikroskop vyzvětšuje biologické vzorky, například křídlo motýla až na úroveň nanočástic. Návštěvníci se mohou těšit také na hologramy nebo základy svařování elektronovým svazkem, odkud si odnesou vlastní fotografii vygravírovanou do nerezové destičky.

Po skončení každé z exkurzí bude následovat představení Úžasného divadla fyziky ÚDIF na téma „Interference světla v experimentech". Rezervace exkurzí pro větší skupiny a další informace na webu isibrno.cz v záložce Dny otevřených dveří 2013.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF