ÚPT otevře dveře veřejnosti, těšte se na extra silný magnet, hologramy či optickou pinzetu

Brno, 31. října 2012 - Už zítra, ve čtvrtek 1. listopadu začíná největší vědecký festival v zemi – Týden vědy a techniky, pořádaný Akademií věd. A ani brněnské ústavy nezůstanou stát stranou, zapojí se například královopolský Ústav přístrojové techniky svými Dny otevřených dveří. Návštěvníci uvidí například nejsilnější český magnet pro zobrazování magnetickou rezonancí v akci. K vědcům ÚPT se připojí také divadelní skupina ÚDIF (Úžasné divadlo fyziky), která návštěvníkům ukáže, jak hravou vědou fyzika umí být.

upt-mikroskop

Dvanáctý ročník festivalu Týden vědy a techniky proběhne od 1. do 15. listopadu, Dny otevřených dveří v Ústavu přístrojové techniky pak ve čtvrtek 8. a pátek 9. listopadu.

První návštěvníci vstoupí do laboratoří ÚPT mezi lasery, tomografy a mikroskopy už v 9 hodin. Čeká na ně komentovaná prohlídka laboratoří se šesti zastávkami.

Jedna ze zastávek komentovaných exkurzí bude u jednoho z nejsilnějších magnetů, jaký má pro zobrazování magnetickou rezonancí česká věda k dispozici. Magnet o síle 9,4 tesla slouží také vědcům z dalších ústavů a brněnských univerzit. Během hodiny a půl trvající exkurze se návštěvníci dále dozví například o hologramech a o tom, jak se vytvářejí.

V laboratořích budou pod mikroskopem pohybovat rostlinnými buňkami pomocí optické pinzety a podívají se také, jak elektronový paprsek dokáže přetavit povrch železa tak, že na jeho povrchu vykreslí třeba právě návštěvníkovu fotografii. V laboratoři elektronových mikroskopů bude možné shlédnout nejvýkonnější rastrovací elektronový mikroskop v ČR a unikátní ultravysokovakuové zařízení pro studium povrchů. Vědci pak v neposlední řadě ukáží, jak se dá pomocí laseru na zeď zhmotnit někoho z publika.

Po skončení samotné exkurze bude následovat představení Úžasného divadla fyziky (ÚDIF). Jejich popularizační fyzikální show v minulosti získala ocenění na mezinárodní soutěži Science on Stage. Návštěvníky Dnů otevřených dveří zábavnou formou provede fyzikálními zákony a experimenty.

Termíny Dnů otevřených dveří v Ústavu přístrojové techniky:

  • Čtvrtek 8. listopadu 2012: od 9.00 do 17.45 hodin (předpokládaný konec cca v 19.15 hod)
  • Pátek 9. listopadu 2012: od 9.00 do 15.00 hodin (předpokládaný konec cca v 16.30 hod)
  • Divadlo ÚDIF: čtvrtek i pátek vždy 10-15 minut po skončení jednoho bloku exkurze (např. začátek exkurze v 9.00, ÚDIF 10.45)


Rezervace exkurzí pro větší skupiny a další informace na webu www.isibrno.cz v záložce Dny vědy 2012.

(red), ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF