Brněnští vědci získali Zlatou medaili na MSV za transfer technologií

Brno, 11. září 2012 - Zlatá medaile z 54. Mezinárodního strojírenského veletrhu v kategorii transferu technologií zůstává v Brně. Získaly ji Ústav přístrojové techniky, výzkumná instituce Akademie věd ČR, a brněnská firma MESING. Jejich zařízení vyhodnotila hodnotitelská komise jako nejlepší inovaci vzešlou ze spolupráce výzkumné instituce a aplikační sféry.

UPT-MESING

Oceněným zařízením je automat pro bezkontaktní kalibrace délky koncových měrek. „Měřicí zařízení najde využití v národních metrologických institutech a průmyslových odvětvích, kde je vyžadováno hi-tech měření přesných rozměrů, tedy například ve strojírenství či automobilovém průmyslu,“ vyjmenovává užití oceněného přístroje Ing. Ondřej Číp vedoucí řešitelského týmu z Ústavu přístrojové techniky.

Na začátku úspěchu stál před šesti lety nápad v Ústavu přístrojové techniky. Vědci oslovili firmu MESING a během projektu vyvinuli a patentovali zcela novou technologii měření, která k měření využívá pouze dopadu bílého světla a světla laseru. Společně pak sestrojili zařízení, které se od včerejška může pochlubit Zlatou medailí. Firma MESING tak rozšířila své portfolio o celosvětově unikátní přístroj.

„Náš automat umí ve velkém objemu, v krátkém čase a automaticky kontrolovat a kalibrovat koncové měrky, což ušetří čas a finance. Díky bezdotykovosti se výrazně snižuje riziko chyby lidského faktoru, což bude obrovskou výhodou hlavně v rozvíjejících se ekonomikách, kde chybí tradice přesného měření,“ popisuje Ondřej Číp z ÚPT. Na rozvíjející se ekonomiky jihovýchodní Evropy, Jižní Ameriky nebo třeba i Afriky a jejich metrologické instituty se hodlají autoři zařízení zaměřit ve spolupráci s libereckým pracovištěm Českého metrologického institutu (ČMI) a toto zařízení jim nabídnout.

Vědci z Ústavu přístrojové techniky spolupracují na dalších projektech s aplikační sférou. Patří mezi ně například nová metoda měření tvarových odchylek horkých předmětů ve spolupráci s podnikem ŽĎAS nebo systém, který by měl optimalizovat proces spalování v hnědouhelných kotlích, tady brněnští vědci spolupracují s firmou I&C Energo. Výsledky této spolupráce by energetickým společnostem mohly přinést významné úspory, podle normy EU totiž budou muset kotle bez optimalizace hoření v roce 2016 odstavit a nákladně nahradit novými.

(red), foto: ÚPT


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Říjen 2018  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Nejbližší akce
25.05. MINERÁLY BRNO 2024..
04.06. URBIS 2024..

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF