Brno otevírá novou bránu do digitálního vesmíru

Brno, 31. října 2013 - Hvězdárna a planetárium Brno v sobotu 2. listopadu 2013 otevírá jeden z nejlépe vybavených projekčních systémů v Evropě – Přírodovědné digitárium. Spolu s ním přichází na Kraví horu i řada originálních dramaturgických počinů. Brněnská hvězdárna se tak novým projektem řadí mezi přední zařízení tohoto druhu v Evropě.

galaxie

„Instalace digitária byla v porovnání s nedávnou rekonstrukcí výrazně obtížnější. Proběhla za kratší dobu, navíc v součinnosti subdodavatelů z Japonska, České republiky, Francie, Velké Británie a Spojených států amerických. Musím jim všem poděkovat. A nejen jim, ale také Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, které poskytlo klíčovou dotaci, a všem zainteresovaným pracovníkům magistrátu města Brna. Naši návštěvníci se také díky nim v následujících měsících dočkají celé série nových představení – pro školní výpravy, rodiny s dětmi i odborníky. Podstatné přitom je, že se nebudeme omezovat výhradně na astronomická témata, ale budeme se věnovat i jiným přírodovědným oborům anebo ryze uměleckým počinům,“ uvedl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Hvězdárna a planetárium Brno uvede 2. listopadu dvě premiéry: Kouzelný útes – Kaluoka’hina pro nejmenší diváky a Astronaut pro dospělé. Jedná se o představení z dílen nejlepších světových producentů a v obou případech bude jejich předehrou pořad od pracovníků Hvězdárny a planetária Brno. U Kouzelného útesu se mohou diváci těšit na procházku hvězdnou oblohou, u Astronauta pak na výpravu do Neuvěřitelného vesmíru.

Digitárium v číslech:

  • 16,76 metru je průměr projekční plochy digitária
  • 100 000 lidí a přibližně 5 mimozemšťanů navštíví jednotlivá představení každý rok
  • 48 milionů milimetrových dírek má kvůli akustice projekční plocha
  • 21 počítačů generuje obraz a řídí chod celého systému
  • 1,64 milionu skutečných hvězd je zaneseno do databáze
  • 13,17 milionu pixelů činí rozlišení zobrazovacího systému
  • 13 gigabitů je datový tok v kabelech k projektorům
  • 189 polohovatelných sedadel s jedinečným designem je k dispozici pro diváky
  • 1 instalace simulátoru hvězdné oblohy Chronos II v Evropě

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...