Zoo zvažuje, že nechá veřejnost vybrat jména mláďat kamčatské medvědice

Brno, 24. února 2012 – Necelý měsíc je malým medvíďatům, která se koncem ledna v brněnské zoo narodila kamčatské medvědici. Sedm set kilogramů vážící medvědice Kamčatka se o svá dvě mláďata poctivě stará, zahřívá je a krmí. Díky online kameře může veřejnost 24 hodin denně sledovat dění v porodním boxu a lidé tak mohli být i u toho, když medvídci v těchto dnech poprvé otevřeli oči. Brněnská zoo navíc zvažuje, že dá lidem šanci, aby jména pro kamčatské medvídky vybrali. Informovala o tom mluvčí brněnské zoo Lucie Kapounová.

medved_kamcatsky

Přenos z brlohu je k vidění na oficiálních stránkách brněnské zoo. Speciální kamerový a zvukový systém je ale nejdůležitější pro chovatele, kteří do porodního boxu vstoupit nesmí. Do zázemí navíc chodí jen ti, které medvědice dobře zná. Pachy cizích lidí by ji mohly vyrušit. Ze sledování video-přenosu chovatelé usuzují, že se mláďata vyvíjí dobře a v tuto chvíli jim nic nechybí. V těchto dnech navíc prvně otvírají oči. To, že se již tolik hlasitě neprojevují, svědčí o tom, že mají dostatek mateřského mléka. Kamčatka v tuto chvíli potravu nepřijímá. Bude tomu tak i po dobu dalších několika týdnů, než vyvede mladé z brlohu. To by mohlo být za 10 až 12 týdnů od porodu, podobně je tomu v přírodě.  Ve výběhu tak malé chlupáče uvidí návštěvníci snad již začátkem dubna.

Bude-li to možné, budou chovatelé mláďata seznamovat i se samcem medvěda kamčatského, Jelizarem. Je totiž pravděpodobné, že by celá rodinka mohla výběh v Beringii obývat společně. Na rozdíl od medvěda ledního totiž samec medvěda kamčatského může mláďata ve skupině akceptovat.

Podobně, jako u mláďat ledního medvěda, i v tomto případě zvažuje brněnská zoo, že dá lidem možnost vybrat mláďatům jména.. V tuto chvíli ale zatím chovatelé neznají pohlaví mláďat a lidé tak mohou pouze tipovat, jaká jména by jim do budoucna slušela. Brněnská zoo má také v plánu medvědy kamčatské náležitě pokřtít. Pokud lidé chtějí už teď posílat své návrhy na jména, mohou tak udělat prostřednictvím Facebooku brněnské zoo, nebo prostřednictvím pošty.

Archiv Zoo Brno


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...