Návštěvníci Technického mezea si mohli osahat nejmodernější útočnou pušku

Brno, 20. února 2012 (MEDIAFAX) - Stovky návštěvníků Technického muzea v Brně se seznámily o víkendu s útočnou puškou CZ 805 BREN. Prezentaci nejnovější generace zbraní Armády České republiky pro návštěvníky z řad veřejnosti připravila Univerzita obrany ve spolupráci s Českou zbrojovkou Uherský Brod a Technickým muzeem v Brně. Akce se uskutečnila v rámci doprovodného programu výstavy brněnských vysokých škol Labyrint poznání. Do vývoje ucelené řady nejmodernějších zbraní služebního charakteru investovala uherskobrodská zbrojovka přes sto milionů korun.

armada

"Výrobce označil novou pušku CZ 805 a nazval BREN podle zkratkového slova spojující Brno a město Enfield v Anglii, kde na základě licenční smlouvy s brněnskou Zbrojovkou vyráběli známý kulomet BREN používaný za druhé světové války," vysvětlil Pavel Pazdera z brněnské Univerzity obrany s tím, že oba Breny si návštěvníci mohli prohlédnout zároveň. "Proslavený kulomet byl pokrokovou zbraní, která ukázala nový konstrukční směr. Stejně tak nová puška CZ 805 pod stejným jménem naznačuje směry vývoje," uvedl technický ředitel České zbrojovky Radek Hauerland.

Na světě je CZ 805 BREN A1, i kratší verze A2, zatím nejnovější útočnou puškou. Dřívější modely jsou deset i více let staré. „Vyvážíme do devadesáti zemí, například do USA, Kanady, Asie, Jihoafrické republiky," řekl Hauerland. Prioritou je však nyní dodávky pro českou armádu. Kontrakt s resortem obrany Uherskobrodští podepsali už v roce 2010.

Podle Hauerlanda v loňském roce česká armáda převzala 3600 útočných pušek, 570 samopalů Scorpion a 5500 pistolí Phantom. Do konce letošního listopadu má dostat dalších 1800 útočných pušek. Celkově je to 6687 útočných pušek a 1250 karabin.

Útočnou pušku CZ 805 BREN vyvíjeli konstruktéři z České zbrojovky zhruba čtyři roky. Při jejím vývoji spolupracovali také s odborníky Univerzity obrany, a to z katedry zbraní a munice. Vedle automatické pušky a karabiny CZ 805 BREN v různých modifikacích si lidé v muzeu mohli sáhnout na další zbraně z armádní zakázky jako je samopal CZ SCORPION EVO 3 A1, granátomet CZ 805 G1 a pistole CZ 75 SP-01 PHANTOM.

Lenka Horáková, foto: UNOB

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF