V neděli začíná Grand Restaurant Festival. V Brně se jej účastní pět podniků

Praha, 11. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Třetí ročník kulinářského festivalu Grand Restaurant začne v neděli 15. ledna, zúčastní se ho 12 krajů, 20 měst a 63 podniků. Agentrura CzechTourism, partner akce, o tom informovala ve středu. „I v ostatních regionech narůstá velký zájem o náš festival. Kvalitní gastronomie již není výsadou pouze hlavního města Prahy, a to jsem moc rád,“ řekl Pavel Maurer, zakladatel Grand Restaurant Festivalu. V Brně se do festivalu zapojí pět špičkových restaurací, a to Koishi fish and sushi, La Bouchée, Noem Arch, U Kastelána a Valoria. Šéfkuchaři TOP restaurací, které získaly vysoké hodnocení v publikaci Maurerův Výběr GRAND RESTAURANT 2012, nabídnou návštěvníkům festivalu Czech Specials/tradiční pokrm, specialitu šéfkuchaře, jídlo od maminky nebo celé degustační menu.

Grand Restaurant Festival umožňuje komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, navštívit nejlepší a zároveň dražší podniky, ale za symbolické ceny. V letošním roce je mezi participujícími restauracemi osm podniků z TOP 10 podle celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2012. Návštěvníci proto budou mít možnost navštívit restaurace jako například Chateau Mcely Piano Nobile (9. místo) – zámek nedaleko Prahy, Koishi Fish & Sushi v Brně (6. místo) či pražský Radisson Blu hotel, Alcron (2. místo.)

„V nabídce Grand Restaurant Festivalu jsou tedy i velmi drahé a někdy trochu ´nóbl´ restauranty, ale též podniky kulinářsky a lokálně výjimečné. Například českobudějovický Vin de Café, přerovský evergreen U Labutě, litomyšlský Aplaus a spousta dalších,“ doplnil Maurer. Festivalu se zúčastní 12 krajů České republiky: Praha, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Liberecký, Pardubický, Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Moravsko-slezský a Zlínský. Probíhat bude do 15. února 2012.

Pro účast na festivalu si zájemci musí zakoupit festivalovou ochutnávku ve vybrané restauraci na příslušný den a čas. Prodej probíhá od 1. prosince 2011. Ceny ochutnávek jsou v rozmezí od 200 do 600 korun. „K dnešnímu dni bylo zaplaceno celkem 9050 degustací, což je v porovnání s rokem 2011 o 30 procent více,“ poznamenala Monika Maurerová, jednatelka společnosti Mau Mau provozující katalog restaurací a barů s hodnocením kvality jídla včetně obsluhy.

Novinkou na letošním festivalu bude „Mňam Vlak“, který pojede z Prahy do Olomouce. Oficiálním dopravcem zážitkové jízdy se staly České dráhy. Zájemci tak stráví dvě hodiny v Pendolinu, v Olomouci navštíví tři vyhlášené restaurace a setkají se s šéfkuchaři. Tento projekt navazuje na výpravu „Mňam Bus", která letos nabízí čtyři trasy. Poprvé se také vyjede po republice, například z Prahy do Plzně. Součástí programu je návštěva tří vybraných restaurací.

V rámci Grand Restaurant Festivalu proběhne 29. ledna v restauraci Terasa U Zlaté Studně takzvaná „Svíčková s Amnesty“, kterou připraví vítězný šéfkuchař Pavel Sapík. Výtěžek z každé „svíčkové“ bude použit na ochranu lidských práv v Číně, Íránu a Sýrii.

Denisa Křížová, ilustrační foto: U Kastelána, Grand Restaurant Festival

Související články:

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Jazzfest Brno 2018 - Kenny Barron

upoutavka-restaurace3-FIN

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

ETA - šrotovné