Při tisící transplantaci ledviny v Brně zachránil mladší bratr život staršímu

Brno, 28. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Centrum kardiovaskulární transplantační chirurgie v Brně (CKTCH) úspěšně transplantovalo ledvinu 1000. pacientovi. Mladší z bratrů dal ledvinu staršímu, popsal v pondělí případ lékař z CKTCH Milan Kuman. Lékaři provedli transplantaci u bratrů v úterý 22.listopadu. "Byla to velmi emotivní záležitost. Celosvětový průzkum ukazuje, že mnohdy dárci mají větší radost než obdarovaní s tím, že je to to největší, co na světě udělali. Zachránili život příbuznému," řekl Kuman.

Chirurgove-operace-na-sale-KT-8

První ledvinu v Brně transplantoval třicetiletému muži Jaromír Uhlíř v roce 1972 na I. chirurgické klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA). Od té doby do 1000. transplantace v roce 2011 nastalo několik změn. Transplantace ledvin se prováděly na I. a II. chirurgické klinice a na urologické klinice FNUSA až do roku 1984. "V tomto roce převzalo program orgánových transplantací nově zřízené kardiovaskulární a transplantační oddělení, které bylo součástí nemocnice," sdělil Jan Černý, který se stal přednostou nového oddělení.

To fungovalo šest let, než přišla další změna. "V roce 1990 nastal zlom v rozvoji našeho ústavu a osamostatnili jsme se," dodal Černý s tím, že centrum dnes transplantuje srdce, játra a ledviny. V roce 2005 zdejší lékaři poprvé při operaci nahradili všechny tři orgány najednou.

Při transplantaci ledviny přenese lékař orgán od dárce do kyčelní jámy příjemce, tedy do jiného místa, než jsou původní selhané ledviny. "Pacient, u kterého selhaly ledviny, musí obvykle dvakrát až třikrát týdně docházet na hemodialýzu, která čistí jeho krev od toxických látek, a nahrazuje tak pacientovi nefungující orgán," vysvětlil Kuman s tím, že při transplantaci docházky na dialýzu končí, což mnoho pacientů velmi oceňuje.

Podle Kumana je stále více problémem sehnat dárce. Tím může být živý dárce nebo mrtvý, u kterého byla prokázaná smrt mozku.

Lenka Horáková, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...