Krajský soud vyslechl závěrečné řeči v případu pětice lupičů, ale verdikt odročil

Brno, 22. července 2011 (MEDIAFAX) - Krajský soud v Brně vyslechl ve čtvrtek závěrečné řeči v případu Zdeňka Dočkala (27), Jana Klváčka (25), Lukáše Klváčka (26), Luboše Staňka (37) a Radima Žondry (26), kteří se zodpovídají z 15 případů loupežných přepadení starších lidí. Soud vynese verdikt 1. srpna, řekl soudce Daniel Plšek.

 

Kladivko3

Státní zástupce, pět obhájců i pět obžalovaných řekli závěrečné řeči, ale soudce vzhledem k rozsáhlosti případu verdikt nevynesl.

 

Čtvrtečního stání u soudu se měly zúčastnit svědkyně, které měly podpořit tvrzení Luboše Staňka, že je nevinný. Dvě však nepřišly. "Jedna je dlouhodobě v pracovní neschopnosti a druhé lékař nedoporučuje kvůli psychickým problémům zúčastnit se hlavního líčení," uvedl soudce.

Obžalovaný Staněk se u soudu bránil, že nic neudělal. "Dřív jsem pykal za krádeže, ale hned po návratu na svobodu jsem začal pracovat a vedl jsem si dobře. Kdybych se chtěl nezákonně obohacovat, zvolil bych jinou metodu než okrádat babičky a dědečky," sdělil u soudu.

Podle něj je ve vazbě kvůli domluvě vyšetřovatelů s Dočkalem, který jej obvinil a je jako jediný na svobodě. "Dočkal se přiznal a je na svobodě, ale Žondra s Janem Klváčkem se taky přiznali a domů nešli. Dočkal je podle vyšetřovatelů věrohodný, ale jeho výpovědi se neshodují s tím, co řekly oběti. Nikdo se tím ale nezabývá," poukázal na rozpory ve vyšetřování Staněk.

Stejná slova zazněla z úst jeho právní zástupkyně Ilony Pokorné. "Můj klient je nevinen. Ničeho se nedopustil a nejsou žádné důkazy toho, že by se měl trestné činnosti dopustit," uvedla Pokorná.

Staněk byl prý obžalovaný na základě pachových stop a výpovědi Zdeňka Dočkala. "Pachové stopy jsou nepřímým důkazem. Navíc přímo v tomto případu se ukázalo, že se na pachové stopy nedá spoléhat," sdělila Pokorná. Pachová stopa Lukáše Klváčka totiž byla na místě loupeže, která se stala v době, kdy byl muž ve výkonu trestu. Na místě být tedy nemohl.

Právnička společně se Staňkem i jinými obhájci usuzují, že Dočkal vypovídal proti ostatním kvůli tomu, aby se dostal na svobodu. "Proč je Dočkal jediný na svobodě a ostatní ve vazbě, na to jsme poukazovali už dříve. Ostatně už Dočkalův právník řekl, že je to proto, že je spolupracující osobou," informovala Pokorná.

Soud vynese verdikt nad pěticí mužů 1. srpna ve 13 hodin.

Pětice z Prostějovska měla od září 2008 do dubna 2010 přepadávat starší lidi po celé Moravě, přičemž pokaždé měli loupit dva až tři pachatelé v různém složení. Oběti spoutávali lepící páskou, bili je a okradli.

Dočkal, Jan Klváček a Žondra se k některým loupežím přiznali. Přesto jsou podle slov právníků obvinění z více skutků, než kolik jich spáchali.

Státní zástupce Jan Megela navrhoval pro obžalované vězení od sedmi do 11 let. Obhájci Staňka a Lukáše Klváčka požadují zproštění obžaloby. Právníci Jana Klváčka, Radima Žondry a Zdeňka Dočkala navrhovali uložení výchovných trestů.

V souvislosti s přepadáváním seniorů se již dříve u soudu zpovídali z vraždy Zdeněk Dočkal, Jan Klváček a Lukáš Klváček. Muži čelili obvinění, že v prosinci roku 2009 při loupeži připravili o život osmdesátiletou ženu z Němčic na Blanensku. Jak již dříve informovala agentura Mediafax, Krajský soud v Brně muže zprostil viny pro nedostatek důkazů. Případem vraždy se bude dále zabývat Vrchní soud v Olomouci.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Duben 2022  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..