141 vín z blízka na Špilberku

Brno, 23. listopadu 2018 – Šestý ročník festivalu Víno z blízka je za dveřmi. Třináct vinařství přiveze již 1. prosince na Špilberk celkem 141 vín. Z toho bude vín z bílých odrůd a jejich cuvée 110, červených 20, rosé 7 a 4 sekty.

141 vín z blízka na Špilberku 600x400

Mezi nejvíce zastoupenými odrůdami vítězí pinoty, tedy rulandská vína bílá, šedá a modrá. Podle jednotlivých odrůd jsou nejpočetnější 13× Rulandské šedé, 11× Veltlínské zelené, 10× Chardonnay, 8× Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Tramín červený a 7× Pálava a Sauvignon. Pak následují další odrůdy a jejich cuvée, po jednom víně jsou zastoupeny Bouvierův hrozen, Děvín, Merlot, Neuburské, Solaris a Souvignier Gris. Pro úplnost: v nabídce jsou i dvě vína oranžová a jedno qvevri víno.

Z cuvée organizátoři upozorňují na jedno s názvem podněcujícím fantazii: Trojka na slámě. Žádná sláma k dispozici nebude, jedná se o Cabernet Moravia + Frankovka + Veltlínské zelené, slámové víno. A úplně extra produkt z hroznů bude révový olej extra panenský za studena lisovaný. Cenově jsou vína od 100 Kč za Frankovku z Mikulovska až po 395 Kč za Rulandské šedé oranžové víno 2016 výběr z hroznů z Bořetic nebo 500 Kč za již zmíněné slámové víno z Mutěnic. A pro fajnšmekry: 19 vín je se zbytkovým cukrem do 0,5 g/l. Suchých vín je celkem 50, polosuchých 57, polosladkých 28 a sladkých 6. Prostě konečně Morava v Brně!

Průvodce s vinaři a jejich víny i samotný e-shop bude mít svou mobilní aplikaci. Hrad pokryje ještě silnější wi-fi sítí než loni, takže bude možno objednávat a platit on-line. Případně si vytvořit on-line objednávku a zvolit platbu kartou či cash na výdejním místě v přízemí hradu. Vyzkoušet mobilního průvodce a e-shop bude možno už od pondělí 26. listopadu!

K vínu patří i kulinářský zážitek

Hradní menu ve vinném sklepě nabídne bramboračku s hříbky, pikantní masový guláš a střapáče, krkovici s dýňovým pyré, pupek s bramborovou kaší. Hradní hláska a jižní terasa poskytne kromě výhledu na Brno škvarkovou pomazánku s vídeňskou cibulkou na chlebu, masovou paštiku na sezamovém rohlíku, vepřový řízek s okurkou a chilli chlebem, bramborové chipsy. Paní Květa z bistra Babinský pro připraví v sále Ogilvy rillettes z vepřového masa, kachní játra na rozmarýnu v husím sádle, trhanou vepřovou krkovičku v máslové briošce, uzená kuřecí prsíčka s cukrovým melounem, crostini s fresh cheese a tapenádou z oliv, sušených rajčat, ořechů a bazalky a další. Přímo v bistru bude navíc poctivá zelňačka nebo tři druhy nakládaných hermelínů.

Více na www.vinozblizka.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...