Češi si oblíbili vzácnější odrůdy vína. Zájem o Merlot vzrostl o čtvrtinu

Brno, 22. března 2014 - V České republice se z pití vína stává módní trend. Přibývá totiž konzumentů, kteří si víno vybírají nejen podle barvy a ceny, ale i podle původu, odrůdy nebo chuti.  Příkladem toho je obliba modré odrůdy Merlot, která meziročně vzrostla téměř o čtvrtinu. Podle statistik vinařství Blatel, které je největším tuzemským producentem této odrůdy, se poptávka po Merlotu v uplynulém roce zvýšila o 23 %. Hlavním důvodem je jeho výjimečná dřevnatá chuť a ojedinělost v místních klimatických podmínkách.

vino sklenice nalevani

Ačkoliv se odrůda Merlot v tuzemsku dříve nepěstovala nebo se vyskytovala velmi zřídka, v současnosti představuje jednu z velmi oblíbených odrůd pro výrobu červeného vína. „V posledních třech letech jsme zaznamenali prudké zvýšení poptávky po Merlotu. V roce 2011 jsme prodali necelých 17 tisíc litrů Merlotu. O rok později téměř dvojnásobek a v minulém roce se počet dokonce zvýšil na 40 tisíc litrů,“ uvedla Monika Kořínková, marketingová ředitelka Vína Blatel.

„Díky své neobvykle jemné kouřové vůni a kořenité chuti s tóny sladkého dřeva a jemnou tříslovinou se hodí k hovězí pečeni, steakům nebo ke zvěřině,“ dodala Kořínková.

V České republice se odrůda Merlot pěstuje na ploše o rozloze téměř 72 hektarů. Mezi hlavní pěstitelské oblasti patří například Mikulovsko, Velkopavlovicko nebo Slovácko. Ty mohou vinné révě poskytnout poměrně dobré klimatické podmínky. „Kvůli pozdnímu dozrávání vyžaduje Merlot pěstování na nejteplejších stanovištích, v těch nejlepších vinařských tratích,“ říká Kořínková. „V blatnické viniční trati plachty se této odrůdě daří nejlépe. Možná je to tím, že zde měl dříve svou vinici i Jan Amos Komenský, který ji v roce 1604 zdědil po svém otci,“ uzavřela s nadsázkou Kořínková.

Odrůda Merlot pravděpodobně pochází z francouzského regionu Bordeaux. Vznikla spontánním křížením odrůd Cabernet Franc a Magdeleine Noire des Charentes, o které se až do roku 1996 soudilo, že z vinic vymizela. Při zakládání nové vinice v Bretani, na pahorku Mont Garrot byl objeven neobvyklý keř. Ačkoliv byl nejprve považován za divoce rostoucí révu, analýza DNA prokázala, že se jedná o doposud neznámou odrůdu. Její název byl poté odvozen od svátku svaté Magdalény, 22. července, kdy se bobule v hroznech začínají barvit. Cabernet Franc je středně pozdní moštová odrůda, která se pro svou kvalitu v současnosti využívá při šlechtění nových odrůd, mezi které v tuzemsku patří například Cabernet Moravia či Erilon.

(red), ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...