Sedm desítek vinařů poměří své síly a obratnost v řezu vinné révy

Popice, 27. února 2014 - Za necelé dva týdny proběhne již 10. ročník Soutěže v řezu révy vinné, kterou pořádá Svaz vinařů ČR ve spolupráci se společností BS vinařské potřeby. Letošní jubilejní ročník se uskuteční 7. března 2014 a přinese řadu novinek, jak pro přímé účastníky, tak pro návštěvníky akce. Kromě samotného průběhu soutěže budou součástí programu i tradiční zabíjačkové hody a ochutnávka vína.

Soutez v rezu vinne revy 2014

Až na sedmdesát soutěžících se v pátek 7. března může sjet do areálu vinařství Sonberk v Popiciích, aby se zde utkali v celostátním klání v poněkud netradiční disciplíně. Posuzuje se v ní totiž odborná erudovanost a šikovnost vinařů, jejichž úkolem je co nejlépe ořezat keře révy vinné. „Porota složená z vítězů předcházejících ročníků a odborníků bude hodnotit nejen na kvalitu a čistotu řezu, ale také tvar keře a počet požadovaných oček. Rychlost soutěžících rozhoduje pouze v případě nerozhodných výsledků“, doplňuje Robert Vyhoda, výkonný ředitel ze společnosti BS Vinařské potřeby, která je organizátorem soutěže.

Akce, která splňuje parametry mezinárodních soutěží, odstartuje v 8:30 hod. společným řezem všech soutěžících, kteří se utkají v kategoriích JUNIOR (žáci a studenti odborných škol  a mládež do 21 let) a ELITE (soutěžící starší 21 let). Nejlepší z nich si již tradičně odvezou hlavní trofej v podobě pozlacených nůžek. Vítěz seniorské kategorie si navíc na týden může vyzkoušet automobil FORD.

Během dne je připravený pro přítomné vinaře i diváky také bohatý doprovodný program, jehož součástí bude letos kromě prezentace vinařských pomůcek a vybavení, také ochutnávka zabíjačkových specialit a samozřejmě také degustace vína.

Soutěž vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů, kteří měli chuť ukázat svůj um v řezu révy vinné. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví.

(red), foto: archív organizátorů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...