VUT

Růžová vína z České republiky bodovala na výstavě v Paříži

Brno/Paříž, 24. dubna 2013 - Moravská a česká růžová vína opět sklízejí úspěchy na poli mezinárodní konkurence. Tři zlaté a spoustu stříbrných medailí si Česká republika odvezla z mezinárodní soutěže Le Mondial du Rosé, která se konala v Paříži ve dnech 20. – 22. dubna 2013. Soutěž se tradičně specializuje výhradně na růžová vína. Česká republika se prezentovala za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra prostřednictvím 15 vinařství s celkem 34 víny.

Zlatou mediali získali:

  • BM Vinařství za Zweigeltrebe rosé, ledové víno 2011
  • Tomáš Krist za Cabernet Sauvignon rosé, výběr z hroznů 2012
  • Vinné sklepy Lechovice za Frankovku rosé, ledové víno 2007

Za zmínku stojí i úspěch vinařství Velkobílovická vína, která přivezla do soutěže tři vína a všechna získala stříbrné medaile. Jednalo se o Cabernet Sauvignon rosé, pozdní sběr 2012, dále Frankovka rosé, pozdní sběr 2011 a nakonec Zweigeltrebe rosé, pozdní sběr 2012.

Soutěž růžových vín Le Mondial du Rosé se koná s ohledem na nadcházející sezonu rosé vždy koncem dubna. Růžová vína jsou tradičně letním pitím zejména pro svou svěžest a lehkost, kterou vynikají. „Naši vinaři se v posledních letech soustředí právě na produkci růžových vín. Je to reakce na stále vyšší poptávku spotřebitelů, kteří žádají kvalitní domácí produkty, a těmi moravská a česká růžová vína bezesporu jsou. Za četnými úspěchy na mezinárodních soutěžích je nejen vysoká technologická úroveň zpracování hroznů, ale také perfektní geografická poloha České republiky,“ říká Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, který na soutěži koordinoval účast našich vín.

Moravská a česká růžová vína sklízela úspěchy na Le Mondila du Rosé i loni, kdy moravští a čeští vinaři přivezli dvě zlaté a osm stříbrných medailí.

Co je to rosé?
Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

Zdroj: NVC


Související články:

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit