První červené víno v ČR s příznivým účinkem pro organizmus

Brno 14. července 2011 - Česká společnost ResVinia tento týden oficiálně uvedla na trh první české červené víno Bona Dea se zvýšeným obsahem přírodního antioxidantu – resveratrolu. Množstvím resveratrolu 4 - 9 mg/l se Bona Dea zařadila mezi světovou špičku vín příznivě působících na náš organizmus. Bona Dea je římská bohyně řeckého původu uctívaná jako ochránkyně zdraví a plodnosti.


 

degustace

Do dnešního dne bylo publikováno několik stovek odborných prací o pití vína a jeho příznivém ochranném působení na buňky, tkáně, orgány a celý náš organizmus.

Víno je také jedním z produktů, který obsahuje přírodní antioxidant resveratrol. Ten má příznivý účinek např. na aterosklerózu a kardiovaskulární choroby nebo prevenci nádorových onemocnění. Dále se uvádí jeho schopnost bránit stárnutí buněk a organizmu nebo zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních (např. Alzheimerova choroba).

Resveratrol sehrává pozitivní roli i u cukrovky (Diabetes melitus 2. typu), jako prevence poškození jater, podporuje funkci imunitního systému a svými antivirálními a antibakteriálními účinky pozitivně ovlivňuje infekce zažívacího traktu nebo chřipky. Velmi významnou úlohu může sehrát i v oblasti reprodukčního zdraví žen i mužů. Z toho vyplývá, že příznivé účinky vína jsou stejně vhodné pro zdraví ženy i muže. Přední lékařští odborníci doporučují konzumaci vína u mužů maximálně 2 až 4 dcl, u žen 2 až 3 dcl každý den.

Látku resveratrol obsahuje ve zvýšeném množství pouze omezený počet vín. Obsah resveratrolu ve víně je závislý na klimatických podmínkách, lokalitě, odrůdě, ovlivňuje ho doba sklizně a technologie zpracování. Právě doba sklizně a technologie zpracování je know how, které používá firma ResVinia při výrobě prvního českého červeného vína se zvýšeným obsahem resveratrolu.

cervene

„Víme, že víno obsahuje látky, které dokáží chránit náš organismus před mnohými civilizačními chorobami. Antioxidační účinek červeného vína je známý jako „francouzský paradox“. Pití 2 – 4 dcl červeného vína denně chrání před aterosklerózou, riziko koronární srdeční choroby klesá nejméně o 40 %,“ říká prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., přední odborník na reprodukční zdraví, který je také zapojen do projektu Víno pro zdraví.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...