Brno bude po 40 letech hostit závod v rychlostní kanoistice

Brno, 17. dubna 2019 – Rychlostní kanoistika je jedním z českých nejúspěšnějších olympijských sportů. Jistě si vzpomenete na jméno Martina Doktora dvojnásobného olympijského vítěze z Atlatny 1996. Aktuálně má Česká repunblika několik světových hvězd: na kajaku je to například Josef Dostál (dvě medaile z olympiády, mistr světa) a na kanoi Martin Fuksa.

kanoe hladina reky

Brno ovšem v posledních desetiletích zaostává! Ve druhém největším městě ČR zůstal jediný oddíl rychlostní kanoistiky – Canoe&Kayak club Lodní sporty Brno. Po dlouhé stagnaci začal před 3 lety investovat do nejmenších dětí a to jak finančně, tak úsilím a energií trenérů. Nyní se začínají dostavovat první výsledky především v nemladších – benjamínských kategoriích. A v sobotu 20. dubna se u Jundrovského mostu na Veslařské ulici od 9.30 do 16.00 hodin bude konat jedinečný závod Brněnská pětka.

„Abychom podpořili motivací děti i trénérů, rozhodli jsme se uspořádat v Brně, po dlouhých čtyřiceti letech, závod v rychlostní kanoistice. Očekáváme na 200 závodníků z celé Moravy. Start a cíl je u Jundrovského mostu. Závodí se na řece Svratce na okruhu 1 km dlouhém. Nejmenší kategorie benjamínků pojedou 2 okruhy, tedy celkem 2 km. Dorostenci a dospělí budou mít před sebou 5 okruhů tedy 5 km dlouhou trať,“ uvedl ředitel závodu Zdeněk Janeček.

Hlavní trenérka Lodních sportů Brno Martina Mišíková k tomu dodává: „Naši benjamínci v loňském roce získali první medaile z Mistrovství ČR v rychlostní kanoistice. Celou zimu jsme tvrdě trénovali a po úvodních jarních závodech to vypadá na další razantní zlepšení našich dětí!”

Během sobotního program budou moci diváci vidět čtyřkajak z opačného spektra věkových kategorií. Čtryři bývalí špičkoví kajakáři, mnohonásobní mistři České republiky z 60tých let minulého století předvedou, že se dá sportovat i ve velice vysokém věku. Nejmladší z nich Zdeněk Nečas (79 let) říká s šibalským úsměvem ve tváři: „O každém tréninku mne partťáci z lodi nechají samotného vytírat čtyřkajak. Tradice se musí držet, jsem prostě nejmladší.” Celkem je posádce tohoto čtyřkajaku neuvěřitelných 317 let!


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...