Lezci budou závodit na venkovní stěně v Olympia parku

V sobotu 11. prosince se na umělé stěně v Olympia parku odehraje Mezinárodní mistrovství České republiky v drytoolingu. Největší venkovní lezecká stěna v Evropě, stěna v Olympia parku, bude poprvé od svého zprovoznění v květnu hostit významný závod. Utkají se tady nejlepší čeští lezci a lezkyně a porovnají své síly s konkurencí ze zahraničí. Soutěžit o titul Mistra ČR budou v drytoolingu, adrenalinové lezecké disciplíně.
Sami horolezci o drytoolingu mluví jako o obtížné disciplíně, kdy se na zimní skálu bez ledu vydávají s mačkami a cepíny jako při lezení na ledu. Takové lezení vyžaduje obrovskou kondici a gymnastické dovednosti. Lezení se zimní výbavou na holé skále však kromě kondice prověřuje také odolnost samotné skály a zasekávání ostrých maček a cepínů do ledem nechráněného kamene tak vyvolává otázky ohledně ochrany přírody. Proto se drytooling ze skal přesouvá na umělé lezecké stěny, jako je ta v Olympia parku. K lezení po stěně se používají speciálně upravené cepíny, které nekončí ostrou špičkou, ale gumovým zakončením a zasekávají se či zahakují do děr ve volně pověšených trámech.
„V Brně budou závodníci používat mačky i další horolezecké nářadí včetně cepínů. Horolezecká stěna, jak ji v Olympia parku vidíme dnes, musí projít úpravami tak, aby ji lezci nepoškodili – obloží se dřevěnými deskami a kůly s navrtanými dírami, které mohou lezci využít,“ vysvětluje Petr Smejkal z horolezeckého centra Klajda v Brně, které horolezeckou stěnu v Olympia parku provozuje.

Lezec2_1.jpg

 

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...