Město v noci ožívá v Divadle Polárka

Brno, 14. června 2022 – Brněnské divadlo pro děti a mládež Polárka uvádí poslední premiéru této sezóny: Město v noci. Diváci od pěti let se mohou v sobotu 18. června těšit na komorní autorskou inscenaci mladého režiséra Štěpána Gajdoše a jeho týmu. Společně s herci a pouličními lampami proniknou do tajemného světa, který je jim běžně skrytý. Protože, když děti spí, město žije.

mesto v noci

Na Malé scéně se v bezprostřední blízkosti diváků ve světle pouličních lamp odehrávají různorodé minipříběhy, které můžete zahlédnout v nočním městě. Proplétají se jimi čtyři hlavní hrdinové: saxofonista, náměsíčník, zloděj a superhrdinka, ale potkáte tu mnohé další. “Chtěli jsme dát dětem možnost nahlédnout do světa, který pro ně může být stejně vzdálený a lákavý jako svět pohádek - totiž na odvrácenou stranu města,” říká dramaturg inscenace Lukáš Větévka.

Inscenace vznikala kolektivní autorskou tvorbou, kterou popisuje režisér Štěpán Gajdoš: “Výchozí materiál nasbírali herci a členové inscenačního týmu, když se na začátku zkoušení vydali v noci po jednom do ulic a zakreslovali si do bloku situace, na něž v nočním Brně narazili. Řadu těchto situací teď můžete vidět v představení.”

Drobné situace rámuje koncert jazzové kapely složené z herců a techniků Divadla Polárka. “Další zvláštností tohoto představení je práce se světlem. Narozdíl od standardního divadelního svícení tu nenarazíte na reflektory. Světlo vydávají pouze loutky a hrající objekty.” dodává režisér. Scénografii představení navrhla a loutky vyrobila Alžběta Uhlíková a autorem hudby je herec a skladatel Matěj Štrunc. V hlavních rolích se diváci mohou těšit na Filipínu Cimrovou, Jaroslava Tomáše, Tomáše Sukupa, Jáchyma Panáčka a Jana Laichmana.

Město v noci završuje 24. sezónu Divadla Polárka, která se točila okolo témat samoty a samostatnosti. Jednotlivé věkové divácké skupiny si tu tak letos mohly tato témata prožít s různými hrdiny: od party kluků ztroskotaných na pustém ostrově (Dva roky prázdnin), přes Tobiáše Lolnesse, který jediný může zachránit Strom, a Antigonu, obětující se za svoji pravdu, až po osamělé duše, bloudící nočním městem. Kromě poslední premiéry se mohou diváci Polárky s touto sezónou a se školním rokem rozloučit koncertem kapely Polaris v sobotu 25. 6. 2022 v Björnsonově sadě nebo představením Dvou let prázdnin za vysvědčení 30. 6. 2022.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...