VIDA! vás chytře zabaví po celý advent

Brno, 22. listopadu 2021 – Že Vánoce a věda jdou dohromady, se přesvědčí všichni návštěvníci zábavního vědeckého centra VIDA! Na období adventu je tu totiž připravený bohatý program a to jak pro malé návštěvníky, tak pro jejich doprovod.

dite experiment chemie

„O víkendech si v našich labodílnách užijí speciální program s vánočními pokusy, denně pak nový 3D film o létání, otevřený prostor pro kutily Bastlírnu nebo představení v Divadle vědy,“ shrnul nabídku Sven Dražan, programový manažer VIDA! Na své si v prosinci přijdou i předškolní děti, které se ve VIDA! setkají s oblíbenými hrdiny z Mise Špuntix stanice ČT:D.

Každý adventní víkend se mohou zájemci těšit na program s pokusy Kouzelné Vánoce. „Naučíte sněhovou vločku levitovat a vánočního kapra plavat. Vypustíte svůj lampion přání, odhalíte tajný vzkaz od Ježíška nebo rozsvítíte jehličí na stromečku,“ přiblížila Daniela Marková, která víkendové programy pro rodiny s dětmi připravuje.

Denně ve VIDA! promítají nový 3D film Na křídlech ptáků. „Díky nejmodernějším technologiím a ultralehkým kamerám umístěným na ptačí hřbet, uvidíte svět ze zcela nové perspektivy. Zjistíte, jak náročný a dlouhý je let pro divoké husy, jak se špačci brání před dravými sokoli, nebo jak hluboko pod mořskou hladinu se potápí terejové, aby ulovili rybu,“ vypíchnul zajímavosti ředitel centra Lukáš Richter.

I v prosinci diváky čeká představení s pokusy. V nabídce je science show o zvuku nazvaná Mr. Ucho nebo představení plné výbuchů pojmenované Detonátor. Science show se hraje třikrát denně a je součástí vstupenky do expozice. Během adventního období je otevřená také Bastlírna – kutilská dílna plná nářadí a pracovních stolů. „Tvořit tady můžete podle fantazie nebo se třeba pustit do výroby dárku pro své blízké, který je potěší pod stromečkem,“ upřesnila mluvčí centra Hana Laudátová.

Pro dětské fanoušky Mise Špuntix na ČT:D má zábavní vědecký park od 1. prosince nachystanou speciální hru v expozici. Kdo splní jednoduché úkoly u exponátů, které souvisí s novými technologiemi, odnese si domů skládací postavičku Špuntixe.

Těm, kteří dávají přednost chytré zábavě v klidu a pohodlí domova, nabízí VIDA! webové stránky VIDA! na doma, kde najdou desítky návodů na pokusy, ke kterým jsou obvykle potřeba jen běžně dostupné věci. Nechybí ani zajímavé experimenty spojené s časem Vánoc. „Zjistíte, jak napsat dopis Ježíškovi neviditelným inkoustem, vyrobit prskavkový kolotoč, andělské zvonění nebo odpálit sopku ve vánoční baňce. Chystáme i úplně nové pokusy. Ukážeme vám třeba, jak si zajistit bílé Vánoce, i když nebude sněžit,“ nalákala Marková.

Zábavní vědecký park VIDA! mohou lidé i nadále navštívit bez prokázání bezinfekčnosti, stejně jako jiná muzea a galerie. Prokazovat bezinfekčnost je nezbytné pouze při návštěvě science show a 3D filmu v Divadle vědy. I nadále je vstup do budovy možný pouze s ochranou dýchacích cest a při dodržování nezbytných rozestupů. V budově najdou zájemci několik stanovišť s dezinfekcí. Také exponáty jsou pravidelně dezinfikovány.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...