Mladí zpěváci a umělci podpoří v Sonu onkologicky nemocné děti

Brno, 20. září 2018 – V neděli 23. Září se v Sono centru uskuteční benefiční koncert na podporu onkologicky léčených dětí, adolescentů a mladých dospělých, který má pomoci jejich následné péči. Akci pořádá sdružení Společně k úsměvu, které založili bývalí dětští onkologičtí pacienti. Podporuje rodiny, jejichž děti nemocí právě procházejí, a zároveň i nově vzniklou ambulanci pro léčbu pozdních následků v Brně, kde se vyléčené děti dočkají péče, kterou potřebují.

magic free group

hana holisovaNa koncertu 23. září vystoupí letošní vítězka Superstar Tereza Mašková, herci – včetně Hany Holišové, držitelky Ceny Thálie – či skupina Šroti. Vystoupí i vyléčené pacientky s hrou na saxofon a orientálním tancem.

„Akce podpoří následnou péči o stovky lidí, kteří v dětství prodělali onkologické onemocnění a dosud se s následky léčby potýkají,“ říká Markéta Šejnohová ze Sdružení Společně k úsměvu. Sama onemocněla v 17 letech Hodgkinovým syndromem. V České republice je nyní 6–7 tisíc dříve dětských pacientů vyléčených ze zhoubného nádoru, přičemž s pozdními následky léčby se potýkají 2/3 z nich. Lékařů, kteří by se následnou péčí o takové pacienty zabývali, je dle sdružení málo.

Podle MUDr. Tomáše Kepáka, vedoucího lékaře programu pozdních následků Kliniky dětské onkologie a zároveň lékaře ambulance dlouhodobého sledování v nemocnici u sv. Anny v Brně, je velmi těžké předvídat budoucí zdravotní potíže vyléčeného onkologického pacienta. Zvláště pak, když lékař nezná jeho plnou historii a použité léčebné protokoly „Běžné prohlídky nemusejí tyto následky vždy odhalit,“ upozorňuje Kepák.

„Nejčastěji jde o kardiovaskulární potíže, problémy s plícemi, ledvinami či růstem, metabolický syndrom a poruchy štítné žlázy, se kterými se setká až 40 % původně onkologických pacientů. Nemalá část našich pacientů pak trpí úzkostmi a chronickou únavou. Desetina mladých vyléčených lidí též trpí poruchami plodnosti, což někteří z nich nesou obzvlášť těžce,“ říká MUDr. Kepák. Vyléčení lidé, kteří prodělali léčbu cisplatinou, jež je obvyklou součástí chemoterapie, poté mívají potíže se sluchem.

Koncert začíná v 17 hodin. Vstupenky v ceně od 390 do 490 korun lze koupit na webu sonomusicclub.cz nebo v Goout.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události