Na Špilberku představí Konstanty a proměnné Radka Kratiny

Brno, 24. srpna 2017 - Moderní umění 60. až 90. v podání brněnského rodáka Radka Kratiny (1928–1999) představí Muzeum města Brna na hradě Špilberku na výstavě nazvané Konstanty a proměnné. Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu 30. srpna v 17 hodin.

paleta barvy tempera

K vidění budou Kratinovy známé struktury ze zápalek, korkových zátek či těstovinových písmenek, dřevěné reliéfy tvořené otočnými či posuvnými hranoly, kovové trojrozměrné variabily, ale i modrotiskové textilie, které jej proslavily na legendární výstavě EXPO 58 v Bruselu.

Tento sochař, grafik a výtvarník byl odvážným průkopníkem variabilního přístupu k tvorbě, kdy sám divák ovlivňuje výslednou podobu díla a proměňuje ji. Výstava na Špilberku zmapuje výtvarnou cestu Radka Kratiny od 60. do 90. let minulého století. Zároveň ji doplní několik intervencí Kratinových kolegů z Klubu konkrétistů – Jiřího Hilmara a Dalibora a Ivana Chatrných. Výstava nastíní nosné výtvarné principy, jimiž se zmínění umělci zabývali. Tyto principy totiž úzce souvisí s dobovým vývojem moderních tendencí, např. konstruktivismu, op-artu, kinetismu a minimalismu. Patří sem uplatňování bodů, linií, čar a struktur tvořených zahušťováním nebo zřeďováním bodů, které se propojují v úsečky, rastry či pravoúhlé systémy.

Důležité pro ně bylo téma pohybu, pulzace a rytmu, ale také principy vzniku, trvání, mizení a zániku, to vše s převažujícím zájmem o možnosti zapojení diváka do procesu proměny výtvarného díla, ať už je tím míněna proměna optická nebo reálná. Jak fungují variabilní instalace a jak se do takového díla může zapojit divák: Ukáže a vysvětlí tahle výstava. Její kurátorkou je Ilona Víchová z Oddělení dějin umění.

Zdroj: MUmB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...