Cimrmani ve 3D? K vidění pouze na Špilberku!

Brno, 26. října 2016 - Výjimečná podívaná jen v několika termínech doprovodí aktuální výstavu Půlstoletí s Cimrmanem na hradě Špilberku. Promítat se tam budou unikátní fotografie, které Miroslav Kopeček pořídil v 80. letech na vystoupeních Divadla Járy Cimrmana v Brně. Snímky zachycují divadelní hry neobvyklým způsobem – jsou totiž pořízené experimentálně trojrozměrnou metodou. Poprvé se budou promítat 28. října.

cimrman kopecek

Muzeum města Brna připravilo k výstavě Půlstoletí s Cimrmanem výjimečné lákadlo – Cimrmanův trojrozměrný spektákl. Nejde však o další z vynálezů pojizerského velikána, ale o promítání vzácných a výjimečných fotografií. Návštěvníci budou mít šanci je vidět pouze 28. až 30. října, 17. listopadu a 3. a 4. prosince. „První promítání se chystá na státní svátek. Ostatně, Cimrman jako bořitel habsburské monarchie by ze vzniku Československa jistě měl radost,“ říká ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

A co je na snímcích k vidění? Scény, výjevy a momentky z brněnských představení Divadla Járy Cimrmana v Brně v první polovině 80. let. Soubor tehdy nesměl hrát v centru města, proto vystupoval na okraji – často v Husovicích nebo v Líšni. Atmosféru těchto menších komornějších představení zachytil fotograf Miroslav Kopeček.

Jednoduše a na vlastní pěst, bez speciálních přístrojů, získával nepříliš rozšířenou 3D metodou pan Kopeček stereoskopické snímky, které právě v době Járy Cimrmana prožívaly největší oblibu. „Nejprve jsem fotil dvěma fotoaparáty, jejichž spouště jsem ukazováčky mačkal zároveň. Později už jsem měl u fotoaparátů spoušť elektronicky spojenou. Z dvojice snímků pak vznikne prostorový obraz – člověk se musí dívat přes kukátko nebo polarizační brýle,“ popisuje Miroslav Kopeček, který takto zdokumentoval několik cimrmanovských představení.

Fotografie se budou promítat ve smyčce na speciálním 3D televizoru po celou otevírací dobu výstavy ve zmíněných dnech od 9 do 17 hodin. Vstupné je stejné jako jindy – 70 / 50 Kč. Pro návštěvníky budou připravené židle i 3D brýle.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...