Speciální víkendový program na Špilberku vás zavede do světa pohádek

Brno, 5. září 2016 - Hrad Špilberk už počtvrté otevře na jeden víkend všechny své komnaty a zákoutí a ožije zábavným programem pro celou rodinu. Tentokrát se o víkendu 10. a 11. září stane branou do světa pohádek. Pro malé i velké návštěvníky se chystá pohádkový program, rytířský turnaj nebo dobrodružná celohradní hra o záchranu království. A také se budou promítat oblíbené pohádky, které natočilo brněnské studio České televize. Právě jemu patří hlavní výstava sezóny – Vysílá studio Brno.

pohadky spilberk

Pohádková dvoudenní akce s názvem „Špilberk žije v pohádce“ je výbornou příležitostí, jak snadno a zábavně poznat vše, co Muzeum města Brna na hradě Špilberku nabízí, a ještě mnohem víc. Otevřou se i místa, kam se návštěvníci běžně nedostanou – třeba na vrchol hranolové věže, do renesančního salonku nebo na bašty a terasy s krásnými výhledy, ale hlavně se chystá výjimečný pohádkový program.

Pouze o víkendu 10. a 11. září si na Špilberku lidé zahrají celohradní hru „Zachraňte království“. Ta provede soutěžící po celém hradě, kde je čeká spousta úkolů. Kdo prokáže dobré srdce, odvahu, obratnost i bystrou mysl, odhalí, jak porazit zlomyslného draka Grymbrmora a zachrání tak království. Hru si budou moci zahrát děti i dospělí, bude mít totiž dvě obtížnosti. Na úspěšné hráče dokonce čeká losování o odměny – mezi nimi se ukrývá i hlavní výhra, let balónem od společnosti Kubíček Balloons.

Všude po hradě lidé potkají pohádkové bytosti, natrefí na Máchalovu execírku, tábor sultána Sulejmána, tureckou čajovnu nebo kouzelný dřevěný kolotoč. Na jižním bastionu se odehraje pohádková vojna s Turkem a na velkém nádvoří dokonce opravdický rytířský turnaj prince Bajaji. Chystají se také divadélka pro děti, 3D projekce, malování s Ateliérem Studánka nebo promítání pohádek brněnského studia České televize.

To letos slaví 55 let od zahájení vysílání, což na Špilberku připomíná i aktuální výstava Muzea města Brna Vysílá studio Brno. Lidé ji budou moci navštívit při speciálních komentovaných prohlídkách. A stejně tak budou moci prozkoumat při komentovaných prohlídkách úzké chodby uvnitř Jihozápadního bastionu nebo některé stálé expozice. Mezi nimi je i nejnovější lákadlo muzea – unikátní model podoby Jošta Lucemburského z 3D tiskárny.

Vstupné na akci je taktéž pohádkové – pro dospělé 150 Kč, pro děti, prarodiče a návštěvníky v tematických kostýmech dokonce jen 50 Kč. V prodeji budou na akci i pohádkové suvenýry.

Zdroj: MuMB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...