SKA hody na Flédě: Sto zvířat, Polemic a Fast Food Orchestra

Brno, 16. února 2015 - Přelom února a března provětrá Flédu ve svižném tempu na dvě doby. Na koncertech se tu představí tři kapely, které jsou v českých, moravských a slovenských luzích a hájích považovány za ikony žánru ska. Skupina Sto zvířat, praotcové a zakladatelé žánru, oslaví ve čtvrtek 19. února na Flédě pětadvacet let na scéně. Na koncertě zazní třiatřicet největších hitů kapelní historie, které pomohli vybrat přímo fanoušci kapely.

fanousci-publikum-koncert-krystof-turek

Stejně bohatou historií se mohou pyšnit i legendární slovenští ska věrozvěsti Polemic. Ti se na Flédě zastaví ve čtvrtek 5. března. Spolu s Fast Food Orchestra zahrají obě kapely nejen čerstvý materiál z nových alba, ale i staré dobré pecky.

Sto zvířat vznikli v roce 1990 z původně rock'n'rollového bandu Matěj Čech. Mají za sebou 12 alb a stovky koncertů nejen v Čechách, ale i ve Francii, Německu a USA. Smečka, vedená šarmantní Janou Jelínkovou a jištěná od bicích principálem Honzou Kalinou, patří ke spolehlivým stálicím festivalových pódií i klubových scén. Aniž by kapela během let ztratila cokoli ze své divokosti, dokáže ve svých písničkách vtipně a sarkasticky reflektovat realitu každodenního života.

Obdobnou roli jako Sto zvířat hrají na slovenské hudební ska scéně Polemic. Kapela se zrodila v roce 1989. Od roku 1994 se v již stabilizovanější sestavě vydala na cestu, která ji postupně pevně usadila na špičku slovenské, ale i české hudební scény. Na Flédu přivezou Polemic své sedmé studiové album Hey! Ba-Ba-Re-Bop, v němž se mísí základní složky ska a reggae se pikantnějšími ingrediencemi v podobě popu, dancehallu či rocksteady. Pestrost aktuálním nahrávkám, v nichž se kromě rodné zvukomalebné slovenštiny mihne tu a tam i čeština, dodávají albu i hosté: Divokej Bill, Katarína Knechtová, Zuzana Smatanová, Robo Grigorov, Lenka Dusilová, Zdenka Predná, Matěj Ruppert a Pavol Habera.

Fast Food Orchestra (FFO) jsou další ikonou žánru, který radostně rozhýbe každého. S kořeny v polovině devadesátek se postupně vypracovali FFO v band, jenž vystupoval například i v Brazílii. Fast Food Orchestra navíc sdíleli pódia s Pilfers, Hotknives, Panteon Rococo, Slackers, Selecter, The Skatalites nebo Ska-P. Kapela nedávno vydala novou desku s názvem ZEN!. Jako hosté se na ní podíleli mimo jiné Dr. Kary, Vladimír 518, Adam Koller nebo Ivo Rafan. Inspirací k nové desce byly podle slov autorů hlavně moře, pohoda a zábava. Uvolněnou letní atmosféru kapela jistě přiveze i na pódium Flédy, takže se je na co těšit.

Koncerty začínají od 20 hodin a vstupenky na oba koncerty jsou ve stejné cenové relaci: V předprodeji jsou k dostání za 200 Kč, na místě budou stát 250 Kč.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...