Husu na provázku obsadí vojska Varšavské smlouvy, chartisté i OF

Brno, 13. listopadu 2014 - Brněnské divadlo Husa na provázku se v pondělí 17. listopadu stane svědkem sovětské invaze, vzniku Charty 77, sametové revoluce i rozdělení Československa. Česká televize zde pro veřejnost uvede všechny nové filmy z cyklu České století režiséra Roberta Sedláčka, a to zcela zdarma.

ceske stoleti husa na provazku

„Sérii projekcí odstartujeme v pravé poledne snímkem Musíme se dohodnout, který mapuje první dny po invazi v roce 1968. Následovat budou filmy Je to jen rock´n´roll o vzniku Charty 77, Poslední hurá, které pojednává o sametové revoluci a snímek Ať si jdou, přibližující rozpad Československa. Zvláště zvědavý jsem na to, jak budou diváci vnímat herce v rolích politických ikon polistopadového vývoje, ať už jde o Marka Daniela jako Václava Havla, Jaroslava Plesla jako Václava Klause nebo Martina Dejdara jako Miroslava Macka,“ shrnuje kreativní producent České televize Jan Lekeš, v jehož tvůrčí producentské skupině České století vzniká.

Autorsky zpracovaná série televizních dramat, která se vrací ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich aktérů, se bude kromě brněnského divadla Husa na provázku promítat také v pražském Světozoru a ostravském Minikině.

vaclav havel ceske stoleti husa na provazku

Jedno představení, a to filmu Poslední hurá pojednávajícím o roku 1989, proběhne také v brněnském Univerzitním kině Scala u příležitosti programu k 25. výročí událostí 17. listopadu, který organizuje Masarykova univerzita. Uvedení filmu budou od 15:30 předcházet krátké projevy rektora Mikuláše Beka, prof. Dušana Šlosara a prof. Jiřího Voráče, vůdčích osobností brněnského revolučního hnutí, a v neposlední řadě též scenáristy cyklu České století Pavla Kosatíka. „Pro Masarykovu univerzitu je vzpomínka na 17. listopad příležitostí připomenutí si demokratických hodnot a tradic, které univerzitu provází od dob jejího založení před téměř sto lety. V roce 1989 to byli právě naši studenti, kteří šířili myšlenky sametové revoluce v Brně,“ řekl prorektor Masarykovy Univerzity Jiří Němec.

„V rámci oslav 25. výročí Sametové revoluce Česká televize odvysílá řadu tematicky zaměřených pořadů od dokumentů přes unikátní koncerty až po speciální Otázky Václava Moravce s českým a slovenským premiérem. Protože při každé příležitosti chceme divákům nabízet něco navíc, rozhodli jsme se udělat krok směrem do ulic, resp. do kin, a uspořádat exkluzivní předpremiéru všech čtyř nových filmů oceňovaného cyklu Českého století, které v televizi budou vysílány vždy v neděli od 16. listopadu do 7. prosince. Snad diváci v Praze, Brně i Ostravě tento mimořádný předpremiérový dárek na velkém filmovém plátně od České televize ocení,“ říká ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Vstup na všechny projekce filmů z cyklu České století je zdarma.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...