Letní shakespearovské slavnosti lákají na skvělé herce i scénu pod širým nebem

Brno, 20. května 203 – Dílo slavného anglického dramatika Williama Shakespeara opět připomenou Letní shakespearovské slavnosti Brno. Čtrnáctý ročník divadelního festivalu se uskuteční od 18. července do 6. srpna na velkém nádvoří hradu Špilberk. Návštěvníky čeká celkem šest her, Večer trojkráľový a Sen noci svatojánské budou uvedeny v premiérách.

slavnosti1

Letošní slavnosti zahájí premiéra dynamické a energické komedie Večer trojkráľový, v níž hudba hraje jednu z dominantních rolí, a není proto divu, že většina účinkujících, kteří byli tentokrát vybráni konkurzem, bravurně zvládá i hru na hudební nástroje. Režie se ujala známá maďarská režisérka a ředitelka divadla Vígszinház v Budapešti Enikő Eszényi, která má s dílem Williama Shakespeara zkušenosti nejen jako režisérka, ale i jako herečka. Hrají: Tomáš Maštalír, Martin Hofmann, Daniel Žulčák, Gabriel Tóth, Judit Bárdos, Roman Poláčik, Eva Sakálová a další

V jiskřivé komedii o věčném souboji mužů a žen Zkrocení zlé ženy režiséra Daniela Špinara uvidíme v hlavních rolích Tatianu Vilhelmovou, kterou v roli Kateřiny alternuje Jana Stryková, a Romana Zacha. V dalších rolích účinkují Vojtěch Dyk , David Novotný a další. Autorem hudby k této nejúspěšnější loňské hře je Jan P. Muchow.

zkroceni zle zeny12     Program festivalu:

      18. – 20. 07. 2013 Večer trojkráľový
      22. – 24. 07. 2013 Zkrocení zlé ženy
     26. – 27. 07. 2013 Sen noci svatojánské
     29. – 31. 07. 2013 Richard III.
     02. – 03. 08. 2013 Dvaja páni z Verony
     04. – 06. 08. 2013 Veselé paničky windsorské

Další premiérou je svatební crazy komedie o věčném bloudění v lese vztahů Sen noci svatojánské. Spletitý děj je podobný snu, kde jednotlivé postavy podléhají kouzlu magické letní noci. Zrcadlo vývoje vztahu od první zamilovanosti až po manželskou krizi. Není lepší zemřít jako Pyramus a Thisba či Romeo a Julie dříve, než se do vztahu vkrade čas? Hra o lese, žárlivosti i vášni a hlavně o tresti květu zvaného Violka lásky, díky níž vidět neznamená vidět. David Prachař v roli Thesea a Oberona, Vanda Hybnerová jako Hippolyta a Titánie, Czongor Kassai jako Egeus a Puk, mladí milenci Hana Vagnerová, Martin Písařík, Zuzana Stavná a Petr Vančura / Lukáš Příkazský, a řemeslníci Josef Polášek a Marek Daniel. Na piáno tento milostný „jamsession" doprovází Václav Kopta jako Píšťala.

Jiří Langmajer a Klára Issová jsou hlavními postavami napínavého příběhu Richarda III., vévody z Glosteru - nejdokonalejšího ze všech Shakespearových padouchů. Režisérem a autorem úpravy je zkušený slovenský divadelník Martin Huba, který už pro festival nastudoval hry Král Lear a Romeo a Julie. V dalších rolích diváci uvidí Kamila Halbicha, Simonu Postlerovou a další.

Komedie plná rafinovaných slovních hříček Dvaja páni z Verony připutuje na Špilberk z Bratislav. V jednom z nejranějších Shakespearových děl má ve slovensko-českém zpracování výrazný prostor hudba. Pánové Ondrej Kovaľ a Milo Kráľ jsou výborní muzikanti, Zuzana Norisová skvělá zpěvačka a na pódiu je doplňují naživo hrající ženská kapela a další vynikající herci včele s Lukášem Vaculíkem.

Již pátou sezónu budeme mít možnost zhlédnout vynikající komedii v režii Jiřího Menzela Veselé paničky windsorské, zábavnou hru o ženském důvtipu a hloupé mužské žárlivosti, která se stále těší neutuchajícímu zájmu diváků. Hereckému obsazení vévodí Bolek Polívka v roli bonvivánského rytíře Jana Falstaffa, důvtipnou paní Pažoutovou hraje Simona Stašová. V dalších rolích se diváci setkají s Evou Režnarovou, Jaromírem Dulavou, Jaroslavem Satoranským, Janem Přeučilem a dalšími herci.

Vstupenky na představení jsou k dostání od 20. května od 280 do 650 Kč.

Foto: M. Růžička, TICmB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...