Varhaník Ondřej Pivec představí na brněnském JazzFestu novou kapelu

Brno 27. března 2013 – Populární hammondkář Ondřej Pivec zavítá po dvou letech opět na brněnský JazzFest, kde vystoupí 10. dubna v kulturním centru Semilasso. V triu s fenomenálním slovenským pianistou Klaudiem Kováčem a svým oblíbeným bubeníkem Martinem Novákem zahrají repertoár z nedávno na labelu Animal Music vydané desky It´s About Time natočené v New Yorku.

ondrej-pivec

Ondřej Pivec již čtyři roky žije právě v New Yorku a do České republiky zavítá jen zřídka. Kromě výjimečného hudebního talentu Pivce charakterizuje schopnost přiblížit jazzovou hudbu širšímu publiku i zřídka vídané showmanství. Ondřej se cítí doma takřka v jakémkoliv žánru, jenž má kořeny na půdě USA - kromě jazzu se věnuje i gospelu, funku, soulu i experimentům s elektronikou. Autentického hudebního vzdělání se mu v současnosti dostává především v newyorských kostelech, kde působí jako varhaník i sbormistr. Naposledy na přehlídce JAZZFESTBRNO vystoupil před třemi lety s exkluzivním sólo projektem.

Letošní ročník festivalu začíná již 4. dubna a nabízí opět výjimečnou koncentraci jmen ze zahraničí i z domácí scény. Více informací na www.jazzfestbrno.cz.

Zmíněnou desku It´s About Time v roce 2010 natočili Najponk, Ondřej Pivec a Gregory Hutchinson. Pivec je v současné době hudebním ředitelem kostela v brooklynském Coney Island a protože se v Česku vyskytuje velmi vzácně, nenašla se zatím žádná příležitost k živému provedení téhle podařené desky. O to vzácnější je tedy šance si jej po letech zase poslechnout a zrovna s tímto repertoárem. Fanoušci Ondřeje Pivce se navíc mohou těšit na další novinku z jeho tvůrčí dílny - studiové album jeho newyorské kapely CPR Electrio, které vychází v dubnu, opět pod hlavičkou Animal Music.  

Pro své vystoupení si Ondřej Pivec přizval výtečné sekundanty, aby oživil netradiční trio v instrumentaci hammond organ, (fender) piano a bicí. Bubeník Martin Novák je Pivcovým kamarádem ještě z dob jeho tovaryšských let v jazzové Praze (v roce 2002 se stal členem Tria Romana Pokorného společně právě s Ondřejem Pivcem) a kromě vzájemného přátelství a respektu je spojuje i nezměrná muzikálnost.

Zcela opačným příkladem je slovenský pianista Klaudius Kováč. Ne, že by nebyl muzikální, naopak. Klaudius se ovšem s Ondřejem ještě nikdy osobně nesetkal, jejich společný koncert bude proto premiérou po všech směrech. Klaudius Kováč je totiž jednou z nejvýraznějších současných osobností slovenského jazzového klavíru. Jeho aktivní koncertní činnost sahá od samostatného sólového recitálu přes různá jazzová seskupení až po účinkování v bigbandu Gustava Broma. Od roku 1998 je členem Nothing but Swing tria a pro svůj stylový jazzový projev je vyhledávaným doprovodným hráčem. Aktivně spolupracuje i s kvartetem Mila Suchomela, klavíristou Ondrejem Krajňákem a jinými významnými osobnostmi z oblasti jazzu.

Ale zpět k lídrovi projektu. Ondřej Pivec se v životě řídí jednoduchými pravidly. Nejzřetelněji je to vidět na jeho přístupu k hudbě. „Hrát komplikovanou a těžko srozumitelnou hudbu mě nikdy moc nelákalo a neoslovovalo,“ vysvětluje. “Mám rád, když je publikum napojeno na to, co se děje na pódiu. Je to jako všechno ostatní v životě – oboustranná výměna energie. To ovšem není moc možné, pokud tomu, co hrajete, není rozumět.“ Pivec nás už víc než deset let přesvědčuje o tom, že jeho hudba srozumitelná je.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...