Moravská galerie v Brně nabízí dialog fotografie a umění

Brno, 15. ledna 2013 - Pod názvem Element F je od 7. prosince k vidění v Moravské galerii výstava, které nabízí alternativní pohled na historii fotografie. Dívá se kriticky na zažitou představu o vztahu fotografie a výtvarného umění, aby ukázala, že příběh fotografie ve druhé polovině 20. století nebyl příběhem izolovaného média, a dokonce ani příběhem, který je možno dělit do striktně uzavřených celků.

MG-Vaclav_Jiru-Bufet_1952

Prostřednictvím dobově významných témat a problémů zviditelňuje fakt, že vztahy uměleckého světa jsou vždy vzájemné.

Kurátor výstavy Element F. Fotografie a umění ve 2. polovině 20. století Jiří Pátek k tématu říká: „Je jen těžko myslitelné, aby fotografie, jako všudypřítomná součást prostředí, nezanechala v umění svoji stopu. Chceme-li uvažovat o vztahu fotografie a výtvarného umění, je nutné o něm uvažovat jako o vztahu vzájemném. Co je tím přesně míněno, ukazuje výstava prostřednictvím vřazení několika děl výtvarného umění, mezi nimiž a fotografiemi existují zřetelné vazby na úrovni forem, koncepcí nebo technik."

MG-Ivan_Pinkava-maskaIvan Pinkava, Maska, 1987, 343 × 273 mm, foto: archív MG

Výstava je rozčleněna do 10 sekcí, které se vyjadřují k tradičním žánrům a uměleckým druhům, jako je krajina, op-art, informel, fotorealistická malba, konceptuální tendence atd. Nejde ovšem o prosté porovnávání forem, i když i to tu má své místo, ale o jejich propojení na základě sdílených principů. Proto mohou vedle sebe stát krajiny piktorialistů pasoucích po ideálním vzhledu a novodobé digitální montáže, objekty a konceptuální fotografie nebo třeba fotogramy a dokumentární fotografie.

MG-Josef_Tichy-Rytmus_1970Josef Tichý, Rytmus, 1970, 395 × 300 mm, foto: archív MG

Na výstavě se pokocháte fotkami známých i méně známých autorů, z těch prvně jmenovaných se můžete těšit na práce Josefa Tichého, Ivana Pinkavy, Josefa Sudka, Václava Jiráska, Viktora Koláče, Jindřicha Štreita, ale i Jiřího Thýna a mnoha dalších. K výstavě je připravena i celá řada doprovodných programů – od výkladů na výstavě s kurátorem, přes výtvarné dílny pro děti i dospělé, po nový cyklus tematických večerů zaměřených na fotografii a nová média s názvem FOTO-Time. Vše najdete na webových stránkách Moravské galerie v Brně www.moravska-galerie.cz.

MG-Dusan_Palka-z_cyklu_Vaclavske_namestiDušan Pálka, z cyklu Václavské náměstí, 1976–1981,
220 × 290 mm, foto: archív MG

Projekt uzavírá trojdílnou sérii výstav V plném spektru. Fotografie 1900–1950 ze sbírky Moravské galerie v Brně (4/11/2011 – 5/2/2012) a L'étude d'après nature. Fotografie a umění v 19. století (24/2/2012 – 20/5/2012) věnovaných problematice fotografie a umění. Všechny tři výstavy jsou také ohlédnutím za padesáti lety existence rozsáhlé fotografické sbírky Moravské galerie v Brně. Výstava Element F. Fotografie a umění ve 2. polovině 20. století trvá od 7. prosince 2012 do 3. března 2013.

Vyšlo v Brno Business & Style


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...