Výstava Po stopách Járy Cimrmana zve k posezení do Hospody na Mýtince

Brno, 19. června 2012 – V rámci výstavy Po stopách Járy Cimrmana byla pod lípami na zahradě kulturního centra Semilasso otevřena i legendární Hospoda na Mýtince. Návštěvníci výstavy, která připomíná 45. výročí založení Divadla Járy Cimrmana, mohou posedět ve společnosti spícího inspektora Trachty, shlédnout historický výčep a občerstvit se Cimrmanovým oblíbeným plzeňským ležákem. To vše v identickém prostředí kulis ze stejnojmenné divadelní hry. Výstava mapuje život a dílo nejen samotného Cirmamana, ale i jeho tvůrců a lidé ji mohou navštívit až do 15. září.

cimrman_vystava

Na výstavě vedle Hospody na Mýtince nechybí filmové projekce, divadelní scény, kostýmy, světnička Járy Cimrmana, jeho školní kabinet, bohatý fotografický materiál a další artefakty. Speciální expozice je věnována Ladislavu Smoljakovi.

Jedním z partnerů brněnské výstavy je Plzeňský Prazdroj, který dlouhodobě podporuje Divadlo Járy Cimrmana na Žižkově. Plzeňské pivo bylo v dobách Járy Cimrmana, tedy na přelomu 19. a 20. století, již velmi oblíbené a čepovalo se téměř všude, kde se Jára Cimrman vyskytoval. Pivo si oblíbil natolik, že po jistou dobu s plzeňským pivovarem spolupracoval, což dokazují i některé výstavní exponáty.

cimrma_vystava_pruh
Divadelníky na zájezdních představeních dokonce provází speciální mobilní výčep, jehož prototyp vynalezl v roce 1903 samotný Cimrman „Vážíme si dlouhodobého partnerství s Divadlem Járy Cimrmana. Máme mnoho společného, ale to hlavní je, že se plzeňské pivo i Jára Cimrman stali národními symboly a přináší radost a chvíle pohody statisícům Čechů. Výstava v Brně toho bude jistě dalším důkazem," říká Vladimír Jurina, manažer značky Plzeňský Prazdroj. „Hlavně si nenechte ujít posezení u dobrého piva s inspektorem Trachtou v Hospodě na Mýtince," láká na výstavu Jurina.

foto: archiv pořadatelů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...