Seznamování s francouzskou kulturou pokračuje filmovou přehlídkou

Brno, 29. března 2012 – Nedílnou součástí festivalu Bonjour Brno je pravidelně filmová sekce nazvaná Festival francouzského filmu. Ta se odehrává v kině Art, tentokrát od 28. března do 1. dubna. Letos ji tvoří celkem deset titulů různých žánrů i rozdílné doby vzniku, za nimiž stojí ve většině případů velká jména světové kinematografie. O tomto víkendu budou v Artu k vidění filmy Kluk na kole, Tintinova dobrodružství, Ticho lesa a Láska a modřiny.

franc_film

 

 

Opus Kluk na kole (Le Gamin au vélo) je dílem Jean-Pierre a Luc Dardenneové. Film získal na loňském Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes Velkou cenu ex aequo. K vidění bude v sobotu 31. března ve 20.30.

Světově proslavený komiks o zvídavém reportérovi Tintinovi belgického autora publikujícího pod pseudonymem Hergé, zdařile převedl do adekvátní filmové podoby slavný americký režisér Steven Spielberg. Na projekci filmu Tintinova dobrodružství (The Advenures of Tintin) v sobotu 31. března v 15.00 bude v 17.00 navazovat přednáška odborníka na komiks a především na Tintina, pana Michala Uhla.

Kolekci ceněných a v mnoha případech také oceněných filmů doplňuje francouzsko-kamerunsko-gabonské drama Ticho lesa (La Silence de la forêt) režisérů Basseka Ba Kobhio a Didiera Ouenangare z roku 2003. Tento film uvede kino Art v sobotu 31. března v 18.00.

V předpremiéře bude v neděli 1. dubna v 18.00 uveden film Láska a modřiny (Love and Bruises). Tento nezávislý film o vášni zrozené z náhodného setkání, která přeroste v závislost, natočil čínský režisér Lou Ye, který ve své zemi nesmí natáčet. Předlohou snímku, je autobiografický román autorky Jie Liu-Falin, který byl v Číně zakázán cenzurou. Hlavní mužskou roli ztvárnil Tahar Rahim, který zazářil již ve snímku Prorok.

Film podle středověké legendy i melancholická komedie

Přehlídka Festival francouzského filmu nabízí i další filmy. Hned dvěma tituly je zastoupen finský režisér výjimečně točící ve francouzských reáliích Aki Kaurismäki. Prvním z nich je Bohémský život (La Vie de Bohème) z roku 1992, na který můžete do Artu přijít ve středu 28. března v 18.00. Druhým je o 18 let později natočený snímek Le Havre, který se bude promítat ve čtvrtek 29. března v 18.00.

Věčný návrat (L'Éternel retour), který natočil již v roce 1943 režisér Jean Delannoy podle scénáře legendárního básníka, spisovatele a filmaře Jeana Cocteaua, který známou středověkou legendu o věčné lásce Tristana a Isoldy přenesl do současnosti. O sedm let později Jean Cocteau (tentokrát již na režijní stoličce) zpracoval ve filmu Orfeus (Orphée) mýtus o Orfeovi a Euridice: příběh je rovněž zasazen do současnosti a dodnes udivuje převratným využitím dostupné techniky. Působivost obou mistrovských děl vynikne v nově digitálně restaurovaných kopiích, v obou vytváří hlavní roli slavný francouzský herec Jean Marais. V Brně budou oba snímky v této podobě uvedeny v obnovené premiéře poprvé, Věčný návrat ve čtvrtek 29. března ve 20.30, Orfeus v pátek 30. března v 18.00.

V roce 1969 vznikla melancholická komedie o realitě lásky a manželství Velká láska (Le grand amour), kterou natočila další legenda francouzského filmu, režisér a herec Pierre Etaix. Snímek bude uveden v pátek 30. března ve 20.30.

Filmy jsou uváděny ve francouzském znění s českými titulky. Film Tintinova dobrodružství bude uveden v českém znění, snímek Ticho lesa ve francouzském znění s francouzskými titulky. Vstupné pro studenty a členy Francouzské aliance je 90 Kč, pro ostatní 100 Kč, vstupenky jsou k zakoupení v pokladně kina Art.

(red), foto: archiv bonjourbrno.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...