Reduta se utká s dvěma pražskými divadly o Cenu Alfréda Radoka

Praha, 31. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Jubilejní, 20. ročník divadelních Cen Alfréda Radoka již zná své nominované v jednotlivých kategoriích. V úterý je novinářům za organizátory odtajnil Karel Král z Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka. O cenu za nejlepší inscenaci se spolu utkají dvě pražská a jedno brněnské divadlo. Do užšího výběru totiž postoupily inscenace Polední úděl pražského Divadla v Dlouhé, Příšerné děti Národního divadla Praha a Europeana brněnského Divadla Reduta, které je jednou ze scén Národního divadla Brno.

europeana_nd

Cena za nejlepší ženský herecký výkon pak zcela jistě zůstane v Praze - nominované jsou Helena Dvořáková z Divadla v Dlouhé, Gabriela Míčová z Pražského komorního divadla - Divadla Komedie a Lucie Žáčková z Činoherního klubu Praha. Dvořáková si přízeň poroty získala za ztvárnění Ysé ve hře Polední úděl, Míčová za roli Romi ve hře Odpad, město, smrt a Žáčková oslovila svým podáním Blanche Dubois ve hře Tramvaj do stanice Touha.

Mezi muži se pak o Cenu Alfréda Radoka utkají Martin Havelka z brněnského Divadla Husa na provázku, Norbert Lichý z ostravského Divadla Petra Bezruče, Marek Němec z Divadla v Dlouhé v Praze a Martin Pechlát z Pražského komorního divadla - Divadla Komedie. Nominace na ceny jim vynesly role Mistra ve hře Leoš aneb Tvá nejvěrnější v případě Havelky, Otce Helga ve hře Rodinná slavnost v případě Lichého, Němec cenu může získat za své účinkování ve hře Polední úděl v roli Mese a Pechlát za roli Andrease Kartáka v Legendě o svatém pijanovi.

V kategorii Divadlo své síly změří Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie, Divadlo Reduta - Národní Divadlo Brno, brněnský Buranteatr a pražské Divadlo v Dlouhé.

Cenu za nejlepší českou hru může získat Miroslav Bambušek za Českou válku, kterou uvedlo Divadlo Na zábradlí, David Drábek za Jedlíky čokolády, kterou sehrálo Klicperovo divadlo v Hradci Králové, a Petr Zelenka za Ohrožené druhy uvedené v Národním divadle v Praze. Ocenění za scénografii může získat Marek Cpin za výpravu hry Trapná muka v brněnském Divadle Husa na provázku, Martin Černý za scénu ke hře Polední úděl v Divadle v Dlouhé a duo Jan Nebeský, Jana Preková za scénografii Krále Leara v pražském Národním divadle.

Cenu za hudbu mohou získat David Babka, který vytvořil hudební složku hry Wanted Welzl v Dejvickém divadle v Praze, Aleš Březina za hudbu ke Králi Learovi v pražském Národním divadle či Miloš Štědroň za hudební doprovod hry Leoš aneb Tvá nejvěrnější v brněnském Divadle Husa na provázku.

Z ocenění za divadelní hudbu se ovšem může těšit i známý popový zpěvák XINDL X (Ondřej Ládek), který společně s Daliborem Cidlinským juniorem napsali hudbu ke hře Cyrano!! Cyrano!! Cyrano v Divadle na Vinohradech v Praze.

Do kategorie Talent roku pak porota vybrala herce Michala Isteníka, Igora Orozoviče a režisérku Annu Petrželkovou. Isteník působí v Městském divadle v Brně, Orozovič a Petrželková v ostravském Národním divadle moravskoslezském. Součástí Cen Alfréda Radoka je i anonymní dramatická soutěž, v níž je možné nabídnout svůj text divadelní inscenace. Letos do finále postoupilo devět takových děl. Slavnostní galavečer i s předáním ocenění se uskuteční 25. února v Divadle v Dlouhé v Praze.

 

Zuzana Fojčíková, foto: ND Brno

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...