NSS: Poplatku ze vstupného podléhá i registrační poplatek

Brno, 16. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Pořadatelé kulturních, společenských, vzdělávacích, prodejních nebo sportovních akcí jsou povinni odvádět poplatky ze vstupného, i když je někdy maskují jako speciální registrační poplatky. V pondělí to oznámila mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová. Podle Nejvyššího správního soudu je totiž třeba pojem vstupné obsažený v zákoně o místních poplatcích nutné vykládat z pozice účastníka akce. "Za vstupné je třeba považovat to, co jako podmínku účasti vnímá účastník akce, a nikoliv to, co jako vstupné označí pořadatel akce. Pro kvalifikaci určité platby jako vstupného dále není rozhodné, za co byla peněžní částka konkrétně zaplacena, byla-li jejím zaplacením podmíněna účast na akci," uvedli soudci Nejvyššího správního soudu.

Penize-bankovky-a-mince

Podle Dostálové je vstupným třeba rozumět souhrn veškerých finančních částek, jejichž zaplacením je podmiňován vstup nebo účast návštěvníka na akci, "bez ohledu na to, za co byly tyto částky konkrétně zaplaceny nebo na jaký účel byly využity pořadatelem akce".

Nejvyšší správní soud aktuálně potvrdil tento svůj právní názor na vstupné, který obsahuje nejnovější sbírka nejvýznamnějších rozhodnutí tohoto soudu. Precedentem pro rozhodnutí soudců se stala kauza z roku 2005. Nejvyšší správní soud v ní podle mluvčí zamítl kasační stížnost pořadatelky kontraktačního veletrhu proti Magistrátu hlavního města Prahy.

"Žalobkyně v roce 2005 od návštěvníků mezinárodního veletrhu cestovního ruchu a hotelnictví vybírala takzvaný registrační poplatek," který opravňoval k účasti na hlavní a všech doprovodných akcích po tři dny veletrhu a zahrnoval jeden výtisk katalogu a návštěvnickou jmenovku," řekla Dostálová. Ačkoliv bez zaplacení registračního poplatku nebyl vstup na veletrh umožněn, podle pořadatelky veletrhů se nejednalo o vstupné, které by podléhalo místnímu poplatku ze vstupného podle zákona o místních poplatcích. "Správce poplatku však na podkladě daňové kontroly vydal platební výměr na místní poplatek ze vstupného, ten pak činil více jak sto tisíc korun," řekla Dostálová.

Nejvyšší správní soud zároveň konstatoval, že i v případě akcí, na nichž se formálně zaplacení vstupného nevyžaduje, ale účast na akci je podmíněna nákupem určitého zboží nebo služeb, je nutno finanční částky zaplacené za takové zboží nebo služby považovat za vstupné pro účely zákona o místních poplatcích v plné výši.

"Nelze přihlédnout ani k tvrzení žalobkyně, že v rámci veletrhu jsou pořádány doprovodné konference, workshopy a semináře, tedy akce vzdělávacího charakteru, jež místnímu poplatku ze vstupného nepodléhají. Tyto doprovodné akce nebyly pořádány odděleně a zájemci o účast na těchto vzdělávacích akcích je nemohli navštívit bez toho, aby současně nemuseli zaplatit registrační poplatek na veletrhu," uvádí se mimo jiné v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Jiří Nováček


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2020  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..