Léto v Moravské galerii v Brně

Brno, 1. července 2011 - Nové výstavy a projekty, letní výtvarné kurzy, díky nimž se děti seznámí s uměním a architekturou, narozeninové akce na pokladnách MG se slevovými balíčky na publikace či doprovodné akce v podobě koncertů — takové léto 2011 připravila pro své návštěvníky  Moravská galerie v Brně.

 

galerie

O prázdninách mohou lidé zavítat do nově otevřené Moravské národní galerie, tedy nejnovějšího výstavního projektu, který prostřednictvím vystavených exponátů mapuje nejen historii MG, ale i Moravy jako celku.

Od 15. července potěšíme milovníky moderního umění — v Pražákově paláci představíme dílo letošní laureátky Ceny Michala Ranného, jíž se stala Milena Dopitová. Výstava Ještě chvíli se zdržím přiblíží fotografie, videa a instalace autorky z poslední doby i zcela nové projekty, ve kterých Dopitová zkoumá a prezentuje témata osobní integrity, mezilidských vztahů, odpovědnosti  vůči lidským hodnotám, ale i sobě a druhým…

galerie2

Třetí velkou prázdninovou výstavou bude velmi netradiční projekt The Best of…, v němž dostanou prostor kurátoři – neprofesionálové, mezi něž spadají profesně nebo jinak významné či zajímavé osobnosti, ale i lidé vykonávající běžné profese. Na výstavě se pak pomocí popisek návštěvníci dozvědí, co si jednotliví lidé vybrali a proč. Svá „top díla“ bude vybírat například primátor města Brna, dále architekt, lékař, fyzik, ale i servírka či pracovnice Českých drah a další.
Než ale bude výstava 19. srpna zahájena, mohou lidé až do konce července v Uměleckoprůmyslovém muzeu obdivovat krásu orientu na výstavě Příběhy tisíce a jedné noci. Islámské umění ve sbírkách Moravské galerie v Brně.

VÝSTAVY V MORAVSKÉ GALERII V BRNĚ V ČERVENCI A SRPNU

Hlavní výstavy
Příběhy tisíce a jedné noci. Islámské umění ve sbírkách MG
do 31/7/2011, Uměleckoprůmyslové muzeum
Moravská národní galerie. 194 let od založení
24/6 – 30/10/2011, Místodržitelský palác, Moravské nám. 1a
Milena Dopitová. Ještě chvíli se zdržím
15/7-9/10/2011, Pražákův palác, Husova 18
The Best of…
19/8 – 6/11/2011, Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14

Další výstavy
Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14
Josef Kunzfeld. Fotograf a muzeum / fotograf a město, do 11/9/2011
Holíčská fajáns. Sbírka Františka Kretze v MG, do 30/10/2011

Místodržitelský palác, Moravské nám. 1a
Et in Roma ego. Fontana di Trevi a jiné kresby Františka Antonína Grimma, do 14/8/2011
Bohdan Holomíček, Divadelní svět, do 4/9/2011
Vasil Artamonov, Alexey Klyuykov, Zralost, 2011, do 4/9/2011

Pražákův palác, Husova 18
Vladimír Houdek: Melancholie, do 2/10/2011


LETNÍ VÝTVARNÉ KURZY

KŘÍŽEM KRÁŽEM
pro děti od 6 do 15 let
Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14
11/7-15/7/2011 9-16 h Alice Stuchlíková

Nový dům, to je um! Městská krajina je velmi rozmanitá. Během putování objevíme různé její podoby a prozkoumáme několik zajímavých starších i novějších staveb.
Cena 1200 Kč zahrnuje odborné vedení, vstupné, jízdné, společné obědy, výtvarný materiál. Další informace a přihlášky na tel. 532 169 146 nebo Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

UMĚNÍ BEZ HRANIC
pro děti od 6 do 15 let
Rodný dům Josefa Hoffmanna v Brtnici
25/-29/2011 10-15 h Eva Hamerníková

Umění smývá z duše prach každodennosti, řekl jednou Picasso, a měl pravdu. S uměním se setkáváme v běžném životě, aniž bychom si to mnohdy uvědomovali. Činí nám život krásnějším, hodnotnějším. Těší zrak, hladí sluch, lahodí duši, umí přinášet pocity štěstí, radosti či uvolnění. Existuje mezi námi v různých podobách. Ukážeme si, kde všude a v jakých podobách lze umění najít.
Vstupné 40 Kč/den. Bližší informace na tel. 724 543 722.

THE BABY BEST OF…
Pro děti od 6 do 15 let
Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14
22/8-26/8/2011 9-16 h Michaela Banzetová, Markéta Peringerová

Během týdenního kurzu budou mít děti stejnou možnost jako deset vybraných laických kurátorů výstavy The Best of… aktivně se podílet na přípravě své vlastní výstavy. Po seznámení se s galerií a prozkoumání jejích prostorů si vyberou v nabídce sbírek galerie umělecká díla a v přiděleném prostoru si vytvoří svoji malou výstavu, která bude po skončení kurzu přístupná veřejnosti.
Cena 1200 Kč zahrnuje odborné vedení, vstupné, jízdné, společné obědy, výtvarný materiál. Další informace a přihlášky na tel. 532 169 146 nebo Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

DOPROVODNÝ PROGRAM
3/8/2011    19h  Smyčcový orchestr univerzity v Lutychu
Koncert smyčcového orchestru univerzity v Lutychu s hostující dirigentem Emmanuelelm Pirardem. Orchestr pravidelně koncertuje v Lutychu a dlaších belgickýxh městech. Mimo to vystupuje i v zahraničí, především ve Francii nebo na Mezinárodním festivau univerzitná hudby v Sousse. Program: J. S. Bach, J. H. Schmelzer, J. Haydn, G. P. Teleman. Vstupné 50 Kč

AKČNÍ SLEVY NA PUBLIKACE
Moravská galerie v Brně v letošním roce slaví 50. výročí od založení. Kromě jiných novinek přinášíme také 50% slevu na vybrané katalogy a publikace vydané MG. Nově jsme připravili také pravidelnou akci na prodejnách MG. Každý první víkend v měsíci, od pátku do neděle (1.–3. července a 5.–7. srpna), jsou připraveny speciální balíčky publikací, které nabídnou celkovou slevu až 70%.

VOLNÉ VSTUPY DO MG
6/7    volný vstup ke státnímu svátku
13/8    Mezinárodní den leváků

 


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...