Brněnský sběratel věnoval Moravské galerii celou sbírku

Brno, 21. února 2011 - Více než 4700 plakátů a také 17000 exlibris spolu s odbornou literaturou přibylo do sbírek Moravské galerie v Brně. Svou celoživotní sbírku plakátů a unikátní kolekci exlibris ― tedy výtvarného motivu nebo jiného vyjádření vztahu majitele ke knize ― galerii věnoval renomovaný brněnský sběratel Mirko Riedl.

 

Sbirky_MG

Moravská galerie v Brně tak získala například kolekci exlibris sudetských Němců, zahraniční exlibris evropských národů i exlibris americká, vzácný soubor tvoří stará heraldická exlibris, výtvarně atraktivními soubory jsou typografická a erotická exlibris. Plakátovou sbírku galerie obohatí o plakáty kulturních institucí, poválečné volební plakáty či kusy z archivů divadel a galerií.

K honosnému daru sběratele podle jeho slov přiměl věk. „Je to zejména stáří. Člověk zde nebude věčně a v Moravské galerii v Brně zůstane moje sbírka uchována na věky,“ uvedl sběratel, jehož podmínkou bylo, že Moravská galerie v Brně uspořádá výběrovou výstavu z obou jeho sbírek. Nahlédnout do sbírek Mirko Riedla už mohli lidé několikrát, naposledy v loňském roce na výstavě Moravská exlibris ze sbírky Mirko Riedla v Památníku písemnictví v Rajhradě.

Sbírka exlibris Mirko Riedla bude vedena v Moravské galerii v Brně jako samostatná podsbírka ve sbírce grafického designu. Svou výtvarnou kvalitou i zaměřením navazuje na předchozí významné konvoluty darů a nákupů od mecenášů a sběratelů grafiky, Antonína Grimma (1902 – 1981) a Mojmíra Helceleta (1879 – 1959).

 

Foto: archiv MG


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...