Brno láká zahraniční investory i developery na veletrhu MIPIM ve Francii

Brno, 12. března 2023 - Ve společné expozici s názvem Czech Cities & Regions se na prestižním mezinárodním veletrhu investičních příležitostí MIPIM ve francouzském Cannes letos představí město Ostrava spolu s Moravskoslezským krajem, Prahou a Brnem. Veletrh se uskuteční ve dnech 14. až 17. března 2023. Zahraniční investory a developery seznámí s pestrou nabídkou možností investic jak na svém jádrovém území, tak i na městských pozemcích v průmyslové zóně Mošnov.

brno mrakodrapy panorama

„Město Brno se v posledních letech stalo progresivním centrem, které aktivně podporuje inovační podnikání, aplikovaný výzkum, rozvoj talentů a popularizaci vědy. Na veletrhu MIPIM představíme tři významné projekty, které mají přinést další rozvoj Brna,“ uvedla primátorka statutárního města Brna Markéta Vaňková

Chytrá čtvrť Špitálka vzniká v blízkosti městského centra za pomoci moderních technologií a inovativních přístupů. Na veletrhu hledá Brno strategického partnera pro realizaci projektu. Významným brněnským projektem je také Nová čtvrť Trnitá s budoucím novým hlavním nádražím, spojeným bulvárem s historickým centrem města. Území o rozloze 140 ha se výhledově promění v moderní městskou čtvrť pro bydlení, práci i volný čas s významným podílem takového veřejného prostoru, který přispěje k udržitelnosti města v reakci na změnu klimatu.

Inovace přináší i městská společnost Technologický park Brno, která rozvíjí projekt business parku ve stylu kampusu a díky blízkosti technické univerzity a výzkumných center poskytuje svým klientským společnostem jedinečné benefity v oblasti talentovaných absolventů i možnosti spolupráce s výzkumnými a vývojovými institucemi. Na MIPIM má zájem o nové nájemce moderních kanceláří i víceúčelových prostor pro výzkum a lehký průmysl.

„Právě díky spolupráci s Technologickým parkem se daří do praxe uvádět koncept takzvané městské laboratoře, tedy prostoru pro rozvoj inovací, technologií a nových postupů. V Brně umíme do rozvojových plánů zapojit i kreativitu a nezatížený pohled studentů, tedy naší budoucí generace. Ti právě v této lokalitě mohou pro město navrhovat konkrétní inovativní a chytrá řešení, která budeme moci reálně otestovat a v případě úspěchu i realizovat,“ vysvětlila primátorka Markéta Vaňková.

„Navazujeme na společnou prezentaci měst a regionů, kterou jsme si v minulosti již několikrát vyzkoušeli. Těší nás, že organizaci společné expozice zajišťuje právě naše město. Ostrava se v posledních letech mění v moderní metropoli s kvalitní architekturou, zlepšujícím se veřejným prostorem i zdravějším životním prostředím. K tomu pomáhá také funkční městské plánování, do kterého se nám v míře nebývalé daří zapojit samotné obyvatele. Naší strategií rozhodně není zbrklý prodej pozemků, ale koncepční příprava lokalit, které mají z hlediska dalšího rozvoje vyšší potenciál. Investorům tak můžeme nabídnout atraktivní pozemky pro zajímavé a kvalitní projekty různého charakteru,“ konstatoval primátor statutárního města Ostrava Tomáš Macura.

Ostrava nedávno zahájila přípravu nového strategického plánu na období 2024-2030, jehož ambicí je navázat na úspěšnou městskou strategii fajnOVA z let 2017-2023. V jejím rámci byly realizovány mnohé stavby a opatření, díky nimž se zvyšuje kvalita života a město zaznamenává viditelný rozvoj. Zmínit lze jen pár dní otevřený nový kampus Ostravské univerzity v centru města pro studenty umění a sportu, galerii současného umění PLATO v zrekonstruované historické budově městských jatek či opravu památkově chráněné prvorepublikové Grossmannovy vily. Prestiž města pak dokreslují i plánované stavby, jako je koncertní sál podle návrhu světově proslulého architekta Stevena Holla.

Na veletrhu Ostrava nabízí plochy pro bydlení a služby na pozemcích v ulicích Českobratrská, Plzeňská, Polská či Opavská. Představí však i rozvojové lokality, na jejichž přípravě spolupracuje se soukromými investory. K těm nejvýznamnějším patří oblast Pod Žofinkou, která propojuje oblast Dolních Vítkovic s centrem Ostravy. Strategická poloha území vybízí k vytvoření nové městské čtvrti s přírodním parkem, přímou vazbou na nábřeží a novou městskou třídou. Pro zájemce o průmyslové nemovitosti pak jsou připraveny pozemky ve strategické průmyslové zóně Mošnov, v blízkosti letiště, na niž navazuje administrativní centrum s pozemky využitelnými pro kanceláře, služby či hotel.

Na přívětivé podnikatelské prostředí, podporu a otevřenost novým investičním příležitostem pozitivně reagují sami investoři. Výsledkem předchozích ročníků veletrhu je například nově vznikající partnerství města se společností LinkCity na projektu Residence Stodolní či dokončovaná budova Organica developera Contera, která roste na území bývalého brownfieldu v oblasti Karolina. Dále investice společnosti Concens do Ostrava Airport Multimodal parku v Mošnově nebo výstavba nových podnikatelských zón v Hrušově (Contera) i ve Vítkovicích (P3 Logistic Parks). Ostatně, investiční potenciál Ostravy dokazuje i nedávné umístění mezi deseti „evropskými městy budoucnosti“ dle agentury fDi Intelligence.

Moravskoslezský kraj jede na veletrh MIPIM nabídnout řadu zajímavých lokalit a projektů v atraktivních rezidenčních, komerčních nebo výrobních areálech, a představit tak nejen vizionářské, ale i standardní investorské projekty.

„Moravskoslezský kraj úspěšně pokračuje v dynamické hospodářské transformaci a věřím, že se postupně vrací mezi hlavní rozvojové póly České republiky. Intenzivně pracujeme na strategických projektech, které budou mít významný dopad na další prosperitu našeho regionu a posílí zde rozvoj investičních příležitostí. Na veletrhu MIPIM chceme náš kraj a jeho vize představit a s investory jednat o možnosti spolupráce. Chceme k nám pozvat silné hráče, kteří se aktivně zapojí do rozvoje našeho kraje formou developerských projektů, některé jsme dokonce připraveni podpořit z prostředků evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. Investorům představíme několik atraktivních ploch a projektů napříč celým regionem. Věřím, že je zaujme naše investiční nabídka z oblasti rezidenční a smíšené výstavby, atraktivní by mohly být i areály pro lehkou výrobu a logistiku. Veletrh MIPIM vnímám jako skvělou příležitost, která může v blízké budoucnosti zlepšit podmínky pro život místních obyvatel, ekonomiku i naše životní prostředí,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Klíčovým transformačním územím Moravskoslezského kraje, které skýtá obrovské příležitosti budoucího rozvoje, je pohornická oblast Karvinska. Území o rozloze 60 km² ležící mezi městy Karviná, Havířov a Orlová bylo v minulosti spojeno s těžbou uhlí a intenzivní průmyslovou činností. Prostřednictvím programu POHO2030 se pomalu naplňuje vize regionu vrátit této krajině život a otevřít ji lidem. Areály dolů se stanou novým impulzem pro podnikání a ekonomický rozvoj oblasti. Na veletrhu budou představeny projekty moderních industriálních parků Jan Karel a Lazy, které by měly být postaveny s využitím prvků nové energetiky a chytrých řešení. Projekty Eden Silesia a POHO Park Gabriela jsou naopak zástupci vzdělávací, výzkumné a volnočasové infrastruktury a mají se stát místy, kam budou lidé jezdit za poznáním, odpočinkem a zábavou.

Praha na veletrhu MIPIM představí nový Metropolitní plán Prahy, jehož autorem je Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, který má nahradit stávající územní plán z roku 1999. Prostřednictvím interaktivní aplikace budou návštěvníkům vysvětlena základní pravidla a principy městského plánování. Návštěvníci veletrhu budou mimo jiné seznámeni s proměnou pražských čtvrtí, konkrétně Palmovky, Nových Dvorů nebo Dolních Počernic v oblasti s dostupným městským nájemním bydlením, kvalitní architekturou a veřejným prostorem.

„Praha je unikátním místem v srdci střední Evropy, kde se snoubí tradice s inovacemi. Naším cílem pro následující funkční období je nadále podporovat rozvoj brownfieldů a nevyužívaných ploch v rámci města pro potřebnou výstavbu městského nájemního bydlení a budování nových městských čtvrtí, na které budou Pražani v budoucnu právem hrdí. Důležitým prvkem je pro nás i podpora inovativních přístupů a technologií v oblasti udržitelné výstavby,“ sdělil primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda.


Veletrh MIPIM patří mezi největší akce svého druhu na světě a je platformou pro setkání měst a regionů, navázání kontaktů mezi sebou i se soukromou sférou. Generálním partnerem expozice je společnost HSF System a. s., dalšími partnery jsou AFI Europe Czech Republic s. r. o., Trammell Crow Company a Skanska komerční development. Mezi další spoluvystavovatele se řadí společnosti P3 Logistic Parks s. r. o., CTP Invest, spol. s. r. o., Panattoni Czech Republic Development s. r. o., GLP Czech Republic Management s. r. o., PRK Partners s. r. o. advokátní kancelář, Casua spol. s. r. o.

Zdroj: TIS MMB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...