Magistrát pomůže lidem v nezaměstnanosti poradenstvím i tréninkovými místy

Brno, 6. října 2020 – Lidé nad 50 let, zdravotně znevýhodnění, opakovaně nezaměstnaní, ale také lidé, kteří práci ztratili v důsledku vládních opatření proti šíření nemoci covid-19. Těm všem pomůže vrátit se zpět do pracovního procesu nový projekt. Město na něj získalo od státu dotaci ve výši 5,7 milionu korun, podílet se bude jen cca 300 tisíci.

nezamestnany pomoc

„V tomto roce na území Brna dobíhá podobný projekt zaměřený na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob. Ten v posledních třech letech pomohl 480 klientům z úřadu práce, přímo zaměstnání zajistil zhruba 170 osobám. Navazující projekt, na nějž se podařilo získat výraznou dotaci, vychází z dobrých zkušeností a rozšiřuje okruh osob, kterým může pomoci znovu se vrátit do práce. Reaguje i na aktuální pandemickou situaci a její ekonomické dopady,“ vyzdvihla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Projekt Podpora zaměstnanosti ohrožených skupin trhu práce na území města Brna se zaměří na osoby ve věku nad 50 let, mladé dospělé opouštějící ústavní péči, zdravotně znevýhodněné osoby, dlouhodobě nebo opakovaně nezaměstnané, osoby s nízkým vzděláním nebo osoby, které se nezaměstnanými staly v souvislosti s propadem ekonomiky způsobeným protiepidemickými opatřeními.

„Cílem projektu je poskytnout pomoc minimálně dvěma stům klientům vedeným na Úřadu práce. K tomu budou sloužit dvě formy: Krátkodobá podpora spočívá především v poradenství, pracovníci pomůžou klientovi se životopisem, vyzkouší s ním simulaci určitých situací, které ho čekají – třeba pohovor. Dlouhodobá podpora zahrnuje i tréninková místa, která jsou v městských společnostech jako Sako, Veletrhy Brno nebo Domov pro seniory Holásecká. Pět tréninkových míst máme aktuálně také přímo na magistrátě, a to v jídelně,“ podotkl náměstek pro oblast sociální Robert Kerndl.

Projekt bude probíhat od 1. ledna 2021 do 30. června 2022. Oba projekty, končící Podpora zaměstnanosti znevýhodněných osob na území města Brna i nový Podpora zaměstnanosti ohrožených skupin trhu práce na území města Brna, rozvíjejí tzv. Lokální síť zaměstnanosti. Jde o platformu, která sdružuje místní zaměstnavatele a svazy. Ti pak v rámci projektu dále spolupracují.

Tzv. tréninkových pracovních míst (TPM) bylo od počátku projektu, který se nyní blíží do finále, vytvořeno 60. Momentálně jich funguje 10: v Knihovně Jiřího Mahena, v magistrátní jídelně na Malinovského náměstí, v SAKO Brno, Veletrzích Brno či v Domově seniorů Holásecká.

Postup je takový, že klient na TPM získá svého mentora z řad stálých zaměstnanců a klientův plat je navíc tři měsíce financován z prostředků EU. I díky tomu se daří motivovat zaměstnavatele k zapojení do projektu. Pokud se klient osvědčí, může zůstat jako běžný zaměstnanec, pokud o jeho služby nebude dále zájem, obdrží alespoň certifikát o úspěšném absolvování projektu, který mu může pomoci při získání regulérního zaměstnání.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...