V TESCANU vyrobili jubilejní 2500. mikroskop, zamíří do Manchesteru

Brno, 27. ledna 2018 - V sídle brněnského výrobce elektronových mikroskopů TESCAN mohou slavit – právě nyní zde totiž vyrobili přístroj s jubilejním výrobním číslem 2500. Přístroj poputuje na univerzitu v Manchesteru, kde bude sloužit ve výuce přírodních věd. Společnost ročně v Brně vyrobí téměř tři stovky podobných mikroskopů.

tescan mikroskop 2500

Z celkových 2500 mikroskopů jich však v Česku zůstalo jen něco přes pět procent. „Jsme jednoznačně exportní firma, držíme se na špičce mezi předními světovými výrobci. Vždy ale rádi vidíme, že některý z mikroskopů míří k tuzemskému zákazníkovi. V České republice máme aktuálně přes 100 mikroskopů, což je rozhodně nadpoloviční tržní podíl. Toto číslo navíc dlouhodobě roste, zejména v segmentu průmyslových uživatelů,” dodal Robert Komanec, výrobní ředitel firmy TESCAN BRNO.

Výroba jednoho mikroskopu obvykle trvá několik měsíců. Nejprve se sestaví základna, která přístroj izoluje od jakýchkoliv otřesů, které by rušily ostrost jeho zobrazení. Na základnu se umístí komora pro vzorek, která je vyrobena z jednoho kusu ušlechtilé oceli a musí uvnitř udržet vakuum, ve kterém snímání probíhá. Na komoru se následně pomocí přírub osadí elektronový tubus a další komponenty jako například detektory nebo iontové trysky sloužící k obrábění vzorků. Celý mikroskop je doslova prošpikován speciální elektronikou a řízen velmi výkonným počítačem. Každý mikroskop je originál, který je sestaven na míru konkrétnímu zákazníkovi a požadovanému typu aplikace.

„Produkce našich mikroskopů se každoročně zvyšuje, a to jak v počtu prodaných kusů, tak i v jejich průměrné ceně. Je to důkazem toho, že se globální ekonomice daří a elektronový mikroskop je tak pro řadu komerčních firem i vědeckých pracovišť stále atraktivnějším a dostupnějším nástrojem,” uvedl Robert Komanec.

Zajímavé je, že většina z 2500 prodaných přístrojů je stále v provozu. „Elektronový mikroskop lze servisovat prakticky do nekonečna, důvodem, proč dochází k jejich výměně je spíše to, že morálně zastarají. Dnešní typy, jako je například právě výroční TESCAN MIRA3 pro Manchester, se s prvními verzemi nedají vůbec srovnat. Změnily se jak jejich parametry, tak zejména komfort ovládání, které výrazně usnadnil moderní software,” uvedl Komanec s tím, poslední vyrobený rastrovací elektronový mikroskop umožňuje rychlé pořízení snímků s rozlišením v řádu jednotek nanometrů.

Foto: TESCAN


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...