Zájem o částečné úvazky roste, ale firmy je nenabízejí

Brno, 11. října 2014 - Rostoucí poptávka po částečných pracovních úvazcích zatím nenachází u zaměstnavatelů v České republice adekvátní odezvu. Vyplývá to z aktuálních poznatků personální agentury Grafton Recruitment. Česká republika patří mezi země s nejnižším podílem pracujících na částečný úvazek v rámci celé EU. Zahraniční zkušenosti přitom říkají, že nabídky práce na částečný úvazek přispívají ke snižování nezaměstnanosti především u těch skupin, které jsou jí nejvíce ohroženy.

castecne uvazky firma zamestnanec

Dostupné údaje Eurostatu ukazují, že zatímco ve vyspělých státech se průměrný podíl částečných úvazků pohybuje kolem jedné třetiny a v samotné EU kolem 20 %, v České republice činí podíl nově příchozích zaměstnanců pracujících na částečný úvazek pouhých 5,6 %.

„Nabídka práce na částečný úvazek je u nás naprosto nedostatečná,“ konstatuje Jitka Součková ze společnosti Grafton Recruitment a dodává: „Ten stav se postupně lepší, ale jen velmi nepatrně, což vůbec neodpovídá možnostem, které takový způsob zaměstnávání firmám i jejich zaměstnancům nabízí. Navíc poptávka po zkrácených úvazcích stále roste, meziročně zhruba o 5 %.“

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že právě díky šanci pracovat na částečný úvazek nepřicházejí matky na mateřské o potřebné návyky a cenné znalosti a zaměstnavatelé v nich získávají flexibilní a loajální zaměstnance s velkým potenciálem. Stejným přínosem mohou být pro firmy i cílevědomí studenti, kteří prací na částečný úvazek zlepšují své šance najít po absolvování v rámci organizace kvalitní místo. Pro společnost může být důležitá i kontinuita a zkušenost, kterou je schopen zajistit kvalitní zaměstnanec v důchodovém věku, který si chce prací na částečný úvazek přivydělat.

„Zaměstnavatelé se v případě zaměstnání na částečný pracovní úvazek nejčastěji obávají zvýšené administrativy a případně i omezeného pracovního využití dotyčných zaměstnanců. Ti zase mívají obavy z toho, že budou muset pracovat stejně jako při plném úvazku, ale za nižší plat, a také jim vadí, že nemají nárok na žádné benefity,“ shrnuje nejčastější výtky proti práci na částečný úvazek Jitka Součková. Podle jejích slov řeší tuzemské firmy danou problematiku spíše tím, že stále častěji poskytují zaměstnání formou home office. Zkrácené úvazky se v ČR nejčastěji nabízí na administrativních pozicích, v oblasti účetnictví či v call centrech.

Personalisté ze společnosti Grafton Recruitment registrují, že práce z domova je nyní díky změnám v pracovních pozicích a nástupu nových technologií považována za stále běžnější způsob zaměstnání, a soudí, že se bude nadále rozvíjet. V současné době patří mezi profese, které nejčastěji využívají home office, informatici, především programátoři, ale tradičně jsou to i obchodní zástupci a další. V některých případech je home office poskytován jako zaměstnanecká výhoda. Přístup tuzemského a zahraničního managementu k poskytování možnosti pracovat z domova se v případě firem v České republice již příliš neliší, v předchozích letech byl výrazněji podporován zahraničními společnostmi.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF