Pohonné hmoty budou během týdne mírně zlevňovat, slibují analytici

8. dubna 2013 (MEDIAFAX) - V nadcházejících dnech se mohou řidiči podle ekonomů těšit na stagnaci až mírné zlevňování cen pohonných hmot. V minulém týdnu přitom u čerpacích stanic zdražil benzin o 27 haléřů na 36,48 koruny a nafta o 15 haléřů na 35,91 koruny za litr, uvedla prostřednictvím statistik CCS společnost Colosseum.

Auto-osobni-octavia-jedouci-KT

Očekávané zlevňování způsobí především klesající cena ropy typu Brent, jejíž kontrakt uzavřel minulý týden na úrovni 104,12 dolaru za barel. "Ropa celý týden klesala v reakci na sérii pesimistických zpráv z americké ekonomiky," uvedl analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička s tím, že její současný výprodej je u konce.

Poklesly rovněž průměrné ceny pohonných hmot na světové burze v Rotterdamu, kde zlevnil benzin o 2,59 procenta a nafta oslabila o 0,26 procenta. Tím se pohonné hmoty na tamním trhu prakticky vrátily k cenám z předminulého týdne.

"Svůj vliv měl ale také vývoj na měnových trzích, kde posílila koruna vůči dolaru o 1,14 procenta na 19,58 koruny za dolar," zakončil Jedlička.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...