Tahounem kancelářského trhu v ČR se vedle Prahy stává i Brno

Praha/Brno, 13. září 2012 (MEDIAFAX) - Kromě Prahy se v České republice stává významným tahounem kancelářského trhu rovněž Brno. Nejen že byl podle čtvrtečních výsledků statistiky Regional Research Fora v jihomoravské metropoli uzavřený rekordní objem nájemních smluv, ale i typologie nájemců ukazuje na dominující trend v Brně.

Manazeri-dav

Poptávka po administrativních plochách je podle mezinárodní poradenské společnosti DTZ úzce provázána s výrobním či vývojovým sektorem, díky němuž Brno vykazuje delší dobu velmi nízkou neobsazenost průmyslových prostor.

Prosperující, často nadnárodní firmy, které v Brně a okolí už mají nebo teprve poptávají skladové a výrobní prostory, se podle informací DTZ na objemu realizovaných pronájmů moderních brněnských kanceláří v první polovině letošního roku podílely celou polovinou. Silné postavení má podle šetření i bankovní a finanční sektor s významnými pronájmy KBC či Citibank.

Podle DTZ je zájem výrobních a vývojových společností snadno vysvětlitelný. Brno dlouhodobě díky tradičnímu vysokému technickému školství a výzkumnému zázemí nabízí množství vysoce vzdělaných pracovníků. Jeden velký výrobce pak k sobě systematicky přitahuje menší dodavatele či jinak propojené firmy s podobným zaměřením.

"Domníváme se, a průběžné výsledky trhu průmyslových prostor nám to potvrzují, že zájem nájemců o kancelářské plochy v Brně bude pokračovat. Neobsazenost by tak již stoupat neměla, spíše očekáváme další pokles s tím, jak se budou stávající prostory postupně zaplňovat," odhadla Šindelářová.

Za prvních šest měsíců letošního roku se v Brně pronajalo 30 300 metrů čtverečních kancelářských prostor, což je skoro stejně jako za celý loňský rok.

Jan Soukup

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...