Inovační vouchery chce získat 180 firem. Zájem je i ze zahraničí

Brno, 3. května 2012 (MEDIAFAX) - O inovační vouchery v hodnotě až 100 tisíc korun na spolupráci s brněnskými vědci mohly podniky letos žádat do 2. května, do čtvrtého ročníku dosud dorazily žádosti od 180 firem, osm z nich pochází ze zahraničí. Ve čtvrtek o tom informovalo Jihomoravské inovační centrum (JIC).

inovacni_voucher

Celkově se tak za dobu fungování projektu zapojilo už 725 firem. Město Brno letos na projekt vyčlenilo čtyři miliony korun.

Spolupracovat s brněnskými vědci chtějí velké koncerny jako Honeywell, FEI, ABB a ČKD Blansko i menší společnosti – Enantis, IS4U, Phonexia či INVEA-TECH. Posledně jmenovaná firma chce využít experty z Masarykovy univerzity ke zdokonalení svého řešení pro monitorování sítí. "Jedná se o sadu bezpečnostních modulů pro automatické vyhodnocení dění na počítačové síti. V současné době na trhu nekoupíte nástroj, který disponuje takovou škálou funkcí. Srovnatelná řešení jsou navíc cenově velmi náročná. Pokud se žádostí uspějeme, vznikne inovativní a cenově příznivý produkt, který v současnosti není dostupný na trhu," poznamenal Jiří Tobola, obchodní ředitel INVEA-TECH.

I letos je největší zájem o spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně, které je zapojeno do 127 žádostí. Své zastoupení posílila Mendelova zemědělská a lesnická univerzita s 22 žádostmi, za ní následuje Mezinárodní centrum klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u svaté Anny (FNUSA-ICRC) s 11 žádostmi a Masarykova univerzita s deseti žádostmi.

Nejčastěji zastoupené jsou firmy z Brna se 60 žádostmi, 61 žádostí dorazilo také od společností mimo Jihomoravský kraj. Se žádostmi o voucher se podařilo přilákat i podniky ze zahraničí, pět žádostí dorazilo ze Slovenska a po jedné z Rakouska, Německa a dokonce i z Velké Británie.

Letošnímu ročníku voucherů dominují firmy ze stavebnictví a strojírenství, z každého oboru dorazilo 45 žádostí. Dále žádají firmy například z oblasti elektrotechniky, ICT, life-sciences, zemědělství a potravinářství.

O příjemcích rozhodne los. Veřejné losování se uskuteční 17. května od 11:00 na Nové radnici. Zkušenosti z předchozích ročníků ukazují, že řada žadatelů, kteří při losování voucherů neměli štěstí, spolupráci s výzkumnými centry přesto navázala. "Podle našeho průzkumu byla pro 22 firem hlavní motivací zpracovaná žádost o voucher, zadaly si tak výzkum za další skoro čtyři miliony korun. Pokud se letos podaří zrealizovat všechny navržené projekty, přinesou inovační vouchery spolupráci v objemu zhruba 24 milionů korun," shrnul Jiří Hudeček, ředitel Jihomoravského inovačního centra.

Filip Sušanka, foto: archiv JIC

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...