Technologickým podnikatelem roku se stal Jaroslav Klíma z firmy Tescan

Brno, 21. února 2012 – Jaroslav Klíma obdržel po titulu Podnikatel roku Jihomoraského kraje další významné ocenění. Předseda představenstva brněnské firmy Tescan se stal Technologickým podnikatelem roku 2011 České republiky. Jeho ryze česká společnost patří mezi světové dodavatele přístrojové techniky a vědeckých zařízení. Značka Tescan si vybudovala pozici především díky vývoji a produkci rastrovacích elektronových mikroskopů a jejich aplikací pro nejrůznější účely. Přístroje Tescanu slouží třeba v geologii, k odhalování vad materiálu nebo v kriminalistice. O ocenění informovala společnost Ernst & Young, která soutěž pořádá.

klima_tescan

„Ceny Ernst &Young Technologického podnikatele roku si velmi vážím. Má pro nás velký význam ze dvou hlavních důvodů. Za prvé, pro mě, mé společníky i všechny naše spolupracovníky je potvrzením toho, že svoji práci neděláme špatně. Hlavně pro naše zaměstnance je to sdělení, že se rozhodli správně, když svůj profesní život, a tím vlastně i svoji osobní prosperitu, spojili s naší firmou. Velice jim děkuji za tu důvěru a za odváděnou práci,“ uvedl Klíma. „Za druhé jsem rád, že mohu ostatním podnikatelům, speciálně těm začínajícím, poslat toto poselství: Ono to jde! Skutečně lze začít podnikat s minimálním kapitálem, nic nerestituovat, neprivatizovat, nekrást, neuplácet a nepodvádět a platit daně. Jenom je potřeba mít znalosti, schopnost vybrat si správné spolupracovníky a vyvíjet dlouhodobě cílené úsilí. Když to vydržíte dvacet let, tak se o podobnou cenu můžete ucházet také,“ dodal.

Jaroslav Klíma se celý život zabývá elektronovými mikroskopy. K podnikání ho přivedla náhoda. Po škole pracoval jako servisní inženýr a následně vývojář v Tesle Brno, která tehdy vyráběla elektronové mikroskopy. Ta se však v 90. letech rozpadla a Jaroslav Klíma s kolegy založil vlastní firmu. Jako vývojář Tesly jezdil po světě a opravoval mikroskopy.  Získal tak i cenné zkušenosti se zahraničních obchodem, které dokázal později beze zbytku zúročit. 

Klímova společnost je dnes jednou z nejdůležitějších firem v oboru výroby elektronových mikroskopů na světě, a dále expanduje na nové trhy. Tescan má dnes v Brně 160 zaměstnanců, a dalších 40 v USA a v Číně. V roce 2010 měl tržby 376 milionů korun, loni už 659 milionů Kč. 

Jaroslav Klíma se chce nyní soustředit především na zvýšení podílu v klíčových zemích, tedy Číně, USA a některých zemích EU. Světovým obrům dokáže firma konkurovat díky špičkovým technologiím a modernímu softwaru. Ve firmě si uvědomují důležitost inovací, a proto se aktivně podílí na evropských vědeckých projektech a spolupracují s univerzitami doma i v zahraničí. Jaroslav Klíma také plánuje posílit podíl dražších a sofistikovanějších výrobků. Věří, že se mu tak podaří snížit riziko kopírování ze strany nové konkurence v Asii, zvýšit ziskovost a posunout dopředu vývoj výrobků z hlediska technologické úrovně. Volný čas Technologický podnikatel roku 2011 tráví nejraději se svými třemi vnoučaty, jeho rodina je zázemí, které mu dodává sílu a odvahu. Odpočine si také při sportu.

Ocenění pro nejlepšího Technologického podnikatele roku je udělováno v rámci soutěže Podnikatel roku pořádané společností Ernst & Young ve spolupráci se sdružením Tuesday Business Network. Do kategorie Technologický podnikatel roku může být zařazen jakýkoliv účastník soutěže Podnikatel roku, jehož firma působí přímo v oblasti moderních technologií nebo moderní technologie významným způsobem využívá v hlavní podnikatelské činnosti

Foto: Jaroslav Klíma s oceněním, zdroj: Ernst & Young


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF