Dovolena.cz zaznamenává 20procentní nárůst prodeje exotických zájezdů

Brno, 8. prosince 2011 (MEDIAFAX) - Nárůst o přibližně 20 procent ve srovnání s loňským rokem zaznamenává u exotických dovolených v letošním roce portál dovolena.cz, člen skupiny Student Agency. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí skupiny Aleš Ondrůj. Podle Ondrůje za nárůst může několik faktorů. "Prosinec a začátek zimy jsou cenově nejvýhodnějším obdobím pro nákup exotických zájezdů. Zjednodušily se také některé cestovní formality do populárních exotických zemí – zejména pomohlo zrušení vízové povinnosti do Thajska. Roste také poptávka po exotických dovolených u zákazníků žijících mimo velká města.

letadlo-nad-mraky

A neposlední řadě se cenová úroveň oproti loňskému roku nikterak výrazně nemění, na trhu bude naopak více atraktivních Last Minute zájezdů právě do exotických zemí," přiblížil důvody nárůstu prodejů Ondrůj.

Celkově trh prodeje všech zájezdů roste o více než deset procent, u exotiky se nárůst trhu pohybuje řádově v jednotkách procent. "V případě dovolena.cz je nárůst prodeje exotických dovolených mnohem rychlejší," poznamenal Ondrůj.

Je to především díky růstu nové skupiny mladších cestujících, kteří se ještě více než loni orientují především na levnější exotické dovolené s německými cestovními kancelářemi. "Ti doposud na exotické dovolené příliš nejezdili, ale v posledním roce se začali jezdit na dostupnější exotické zájezdy – třeba i místo letní zahraniční dovolené. Pravou exotiku (Thajsko, Dominikánskou republiku, Kubu) s bílým pískem a palmami lze pořídit už od 22 tisíc korun, což je konečná cena bez dalších nákladů. V této ceně je i doprava na letiště a zpět linkovými autobusy Student Agency zdarma," uvedl Ondrůj.

Klient se však v takovém případě musí podřídit aktuálnímu cenově výhodnému termínu. Cílovou skupinou pro tento typ zájezdů jsou podle Ondrůje mladí lidé, ale také klienti, kteří si chtějí dopřát dovolenou vícekrát za rok. Největší cílovou skupinou nadále zůstávají klienti s vyššími příjmy, kteří preferují především individuální přístup.

Průměrná cena za exotickou dovolenou aktuálně činí 29 760 korun. "Přestože jsou od cestovních kanceláří informace, že se v některých destinacích mírně zdražily služby, vyvíjí se průměrná cena zájezdu obdobně jako v loňském roce. Vzhledem k současnému vývoji prodeje exotických zájezdů předpokládáme, že se na trhu objeví více last minute nabídek. I z tohoto důvodu aktualizuje portál Dovolená.cz data takřka on-line právě s cílem zachytit ty nejvýhodnější Last Minute nabídky," upozornil Ondrůj.

Nejlevnější zájezdy do exotických destinací bývají podle něj vždy na začátku prosince. "Dovolená v exotice v těchto dnech je levnější až o 5000 korun, oproti hlavní sezóně, která nastává od ledna do února. Těm, kdo chtějí vycestovat do exotiky za nejvýhodnější ceny, doporučujeme neustále sledovat nabídku portálu dovolena.cz a v případě zajímavé nabídky ihned zájezd zakoupit, protože některé nabídky jsou tak výhodné, že cestovní kanceláře odmítají poskytnout na zájezd rezervaci. Je to především z důvodu doprodeje posledních míst," vysvětlil Ondrůj.

Filip Sušanka

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...